Arveloven § 152: Bostyrerens innberetningsplikt til tingretten

Innholdsfortegnelse

Arveloven § 152: Bostyrerens innberetningsplikt til tingretten

§ 152. Innberetninger til tingretten

Senest tre måneder etter oppnevningen skal bostyreren sende innberetning til tingretten. Innberetningen skal inneholde en oversikt over boets eiendeler og forpliktelser og over hvem som har krav på arv i boet. Innberetningen skal også redegjøre for den videre skiftebehandlingen, og den skal angi når det kan foreligge et utkast til booppgjør. Bostyreren skal gi retten korte redegjørelser om fremdriften etter seks og ni måneder om boet ikke allerede er avsluttet.

Er boet ikke avsluttet innen ett år etter oppnevningen, skal bostyreren sende innberetning til tingretten om skiftebehandlingen samt regnskap for boet. Senere skal det sendes slik innberetning og regnskap etter rettens bestemmelser, likevel minst hvert år.

Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om innberetninger, redegjørelser og regnskap etter denne bestemmelsen.

Analyse av Arveloven § 152

Arveloven § 152 regulerer bostyrerens plikt til å holde tingretten orientert om fremdriften i et offentlig skifte. Bestemmelsen pålegger bostyreren å sende innberetninger og redegjørelser til tingretten, samt et årlig regnskap for boet. Formålet med bestemmelsen er å sikre at tingretten har tilstrekkelig oversikt over bobehandlingen, slik at retten kan ivareta sin rolle som kontrollorgan og sikre en forsvarlig og effektiv gjennomføring av skiftet.

Anvendelsesområde

Bestemmelsen kommer til anvendelse ved offentlig skifte av dødsbo, der tingretten har oppnevnt en bostyrer til å gjennomføre skiftet, jf. arveloven § 134 annet ledd. Bestemmelsen gjelder tilsvarende når det er oppnevnt bostyrer ved offentlig skiftebehandling i forbindelse med separasjon og skilsmisse, og deling ved samboeres samlivsbrudd, jf. henvisninger fra ekteskapsloven § 100 første ledd annet punktum og husstandsfellesskapsloven § 3 a annet punktum.

Innberetningspliktens innhold

Arveloven § 152 pålegger bostyreren en rekke innberetningsplikter:

  • Innledende innberetning: Senest tre måneder etter oppnevningen skal bostyreren sende en innledende innberetning til tingretten. Denne innberetningen skal inneholde:

    • En oversikt over boets eiendeler og forpliktelser.

    • En oversikt over hvem som har krav på arv i boet.

    • En redegjørelse for den videre skiftebehandlingen.

    • En angivelse av når det kan foreligge et utkast til booppgjør.

  • Korte fremdriftsredegjørelser: Etter seks og ni måneder skal bostyreren gi retten korte redegjørelser om fremdriften i skiftet, dersom boet ikke allerede er avsluttet.

  • Årlig innberetning og regnskap: Dersom boet ikke er avsluttet innen ett år etter oppnevningen, skal bostyreren sende en innberetning til tingretten om skiftebehandlingen, samt et regnskap for boet. Senere skal det sendes slik innberetning og regnskap etter rettens bestemmelser, likevel minst hvert år.

Tolkning av bestemmelsen

Bestemmelsen skal tolkes i samsvar med dens formål, som er å sikre tingrettens oversikt over bobehandlingen.

  • “Oversikt over boets eiendeler og forpliktelser”: Dette innebærer at bostyreren skal gi en detaljert oversikt over alle eiendeler og gjeld i boet, inkludert verdier, gjeldstyper og eventuelle heftelser.

  • “Oversikt over hvem som har krav på arv i boet”: Bostyreren skal redegjøre for alle arvinger, både legalarvinger og testamentsarvinger, og angi deres arvelodder.

  • “Redegjørelse for den videre skiftebehandlingen”: Bostyreren skal beskrive de planlagte tiltakene for å gjennomføre skiftet, for eksempel salg av eiendeler, dekning av gjeld og fordeling av arv.

  • “Angivelse av når det kan foreligge et utkast til booppgjør”: Bostyreren skal gi et estimat for når bobehandlingen kan forventes å være ferdig, og når det kan foreligge et utkast til booppgjør.

Unntak

Det er ingen uttrykkelige unntak fra innberetningsplikten i arveloven § 152.

Praktiske eksempler

Eksempel 1:

Peder Ås dør og etterlater seg en betydelig formue. Boet er overtatt til offentlig skifte, og advokat Marte Kirkerud er oppnevnt som bostyrer. Marte må innen tre måneder etter oppnevningen sende en innberetning til tingretten som inneholder en oversikt over boets eiendeler og gjeld, en oversikt over arvingene (Peder etterlater seg ektefelle og tre barn), en redegjørelse for hvordan hun planlegger å gjennomføre skiftet (blant annet salg av en fritidseiendom), og en angivelse av når hun forventer at det kan foreligge et utkast til booppgjør.

Eksempel 2:

Kari Nordmann og Ola Hansen er samboere og har to felles barn. De går fra hverandre og begjærer offentlig skifte av formuen sin. Advokat Hans Tastad oppnevnes som bostyrer. Hans må innen tre måneder etter oppnevningen sende en innberetning til tingretten som inneholder en oversikt over samboernes eiendeler og gjeld, en redegjørelse for hvordan han planlegger å gjennomføre skiftet, og en angivelse av når han forventer at det kan foreligge et utkast til booppgjør.

Forskrift

Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om innberetninger, redegjørelser og regnskap etter arveloven § 152. Det er per i dag ikke fastsatt noen slik forskrift.

[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]

[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.