Arveloven § 157: Tilbakekall av bostyrer
§ 157. Tilbakekall av oppnevningen
Retten kan tilbakekalle oppnevningen av en bostyrer hvis den finner at bostyreren ikke utfører sine oppgaver på en forsvarlig måte. Retten kan også tilbakekalle oppnevningen hvis den finner at det ikke lenger er nødvendig med bistand fra bostyreren.
Innledning
Arveloven § 157 gir tingretten hjemmel til å tilbakekalle oppnevningen av en bostyrer under et offentlig skifte. Bestemmelsen er en sentral del av regelverket for offentlig skifte og sikrer at bobehandlingen skjer på en forsvarlig og effektiv måte.
Formål og anvendelsesområde
Formålet med arveloven § 157 er å gi tingretten et verktøy for å sikre en forsvarlig og effektiv gjennomføring av det offentlige skiftet. Bestemmelsen skal ivareta hensynet til både arvingene og kreditorene i boet.
Bestemmelsen kommer til anvendelse når tingretten har åpnet offentlig skifte og oppnevnt en bostyrer til å gjennomføre skiftet, jf. arveloven § 134 annet ledd.
Vilkår for tilbakekall
Arveloven § 157 oppstiller to alternative vilkår for at retten kan tilbakekalle oppnevningen av en bostyrer:
-
Bostyreren utfører ikke sine oppgaver på en forsvarlig måte.
-
Det er ikke lenger nødvendig med bistand fra bostyreren.
1. Bostyreren utfører ikke sine oppgaver på en forsvarlig måte
Dette vilkåret er oppfylt dersom bostyreren ikke utfører sine oppgaver i samsvar med loven, god bostyrerpraksis eller de instrukser som er gitt av tingretten.
Eksempler på forhold som kan gi grunnlag for tilbakekall etter dette vilkåret:
-
Sendrektighet: Bostyreren bruker urimelig lang tid på å gjennomføre skiftet.
-
Manglende kommunikasjon: Bostyreren unnlater å holde arvingene og kreditorene tilstrekkelig orientert om skiftebehandlingen.
-
Feil eller mangler: Bostyreren gjør feil eller unnlater å utføre nødvendige handlinger i forbindelse med skiftet.
-
Mislighold av økonomiske midler: Bostyreren forvalter boets midler på en uforsvarlig måte.
-
Manglende habilitet: Bostyreren er inhabil i forhold til en av partene i boet.
-
Manglende tillit: Arvingene har mistet tilliten til bostyreren.
Det vises i den forbindelse til arveloven § 156, som gir arvingene en formell rett til å klage over bostyrerens arbeid til tingretten. En klage etter § 156 kan gi tingretten grunnlag for å tilbakekalle bostyrerens oppnevning etter § 157.
2. Det er ikke lenger nødvendig med bistand fra bostyreren
Dette vilkåret er oppfylt dersom det ikke lenger er behov for bostyrerens bistand til å gjennomføre skiftet. Dette kan for eksempel være tilfellet dersom:
-
Arvingene er blitt enige om fordelingen av boet.
-
Boet er blitt overtatt til privat skifte etter arveloven § 158.
-
Skiftebehandlingen er blitt innstilt etter arveloven § 159.
Saksbehandling
Beslutningen om å tilbakekalle bostyrerens oppnevning treffes av tingretten. Det er ikke gitt nærmere regler om saksbehandlingen i arveloven § 157, men det må legges til grunn at retten skal gi bostyreren anledning til å uttale seg før oppnevningen tilbakekalles.
Rettsvirkninger
Tilbakekall av bostyrerens oppnevning innebærer at bostyreren mister sin kompetanse til å opptre på boets vegne. Retten vil da enten selv overta skiftebehandlingen eller oppnevne en ny bostyrer.
Praktiske eksempler
Eksempel 1:
Peder Ås dør og etterlater seg en betydelig formue. Boet skal skiftes offentlig, og retten oppnevner advokat Marte Kirkerud som bostyrer. Marte Kirkerud bruker urimelig lang tid på å gjennomføre skiftet, og arvingene klager over dette til tingretten. Retten finner at Marte Kirkerud ikke har utført sine oppgaver på en forsvarlig måte og tilbakekaller oppnevningen. Retten oppnevner deretter advokat Hans Tastad som ny bostyrer.
Eksempel 2:
Kari Nordmann dør og etterlater seg en mindre formue. Boet skal skiftes offentlig, og retten oppnevner advokat Ola Hansen som bostyrer. Under skiftebehandlingen blir arvingene enige om fordelingen av boet. Retten finner at det ikke lenger er nødvendig med bistand fra bostyreren og tilbakekaller oppnevningen. Boet blir deretter tilbakelevert til arvingene til privat skifte.
[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]
[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]