Arveloven § 180: Overgangsregler

Innholdsfortegnelse

Arveloven § 180: Overgangsregler

§ 180. Overgangsregler

Loven gjelder for dødsfall som finner sted etter lovens ikrafttredelse.

Reglene i §§ 22 til 25 og § 37 gjelder selv om arvelateren døde før lovens ikrafttredelse når disposisjonen foretas eller bevissikring begjæres etter ikrafttredelsen.

Et uskiftebo etter en arvelater som var død før lovens ikrafttredelse, skiftes etter reglene i denne loven hvis den lengstlevende dør eller det kreves skifte etter at loven har trådt i kraft. I et slikt uskiftebo skal også arven fordeles etter reglene i denne loven hvis den lengstlevende dør eller det kreves skifte etter at loven har trådt i kraft.

Gyldigheten av en testamentarisk disposisjon skal avgjøres etter loven på det tidspunktet testamentet ble opprettet, tilbakekalt eller endret. Om en testamentarisk disposisjon ligger innenfor rammen av det arvelateren kan rå over etter reglene om pliktdelsarv, avgjøres likevel etter §§ 50 til 55 i denne loven når arvelateren dør senere enn ett år etter lovens ikrafttredelse. Dør arvelateren før dette tidspunktet, gjelder reglene i lov 3. mars 1972 nr. 5 om arv m.m. kapittel IV.

Reglene i § 72 i denne loven og ny § 78 a i ekteskapsloven gjelder bare når den straffbare handlingen foretas etter lovens ikrafttredelse.

Kapittel 9 i denne loven gjelder når avtalen inngås eller disposisjonen foretas etter lovens ikrafttredelse.

Nytt kapittel 18 og endringen av § 69 i ekteskapsloven gjelder når krav om deling etter ekteskapsloven § 57 settes frem etter ikrafttredelsen av loven her.

Departementet kan gi overgangsregler. I overgangsreglene kan det gjøres unntak fra reglene i denne paragrafen.

Innledning

Arveloven av 2019 (arveloven) trådte i kraft 1. januar 2021. Loven medførte en rekke endringer i arve- og skifteretten, og det var derfor behov for overgangsregler som avklarte hvilke regler som skulle gjelde for forhold som oppstod før lovens ikrafttredelse. Disse overgangsreglene er regulert i arveloven § 180.

Denne artikkelen gir en grundig analyse av arveloven § 180, med fokus på bestemmelsens formål, anvendelsesområde, tolkning og eventuelle unntak. Artikkelen vil også belyse hvordan bestemmelsen fungerer i praksis gjennom relevante eksempler fra rettspraksis og hypotetiske scenarier.

Formål med arveloven § 180

Hovedformålet med arveloven § 180 er å sikre en smidig og rettferdig overgang fra den gamle arve- og skifteretten til den nye arveloven. Bestemmelsen skal forhindre at det oppstår urimelige resultater eller rettslige “feller” som følge av at loven endres.

Overgangsregler er vanlige ved ikrafttredelse av ny lovgivning, og de er særlig viktige på områder som arve- og skifterett, der rettsforholdene ofte strekker seg over lang tid. Uten overgangsregler ville det kunne oppstå uklarhet og tvist om hvilke regler som skal gjelde for forhold som oppstod før lovens ikrafttredelse.

Anvendelsesområde

Arveloven § 180 gjelder for en rekke ulike situasjoner som kan oppstå i forbindelse med overgangen fra den gamle arve- og skifteretten til den nye arveloven. Bestemmelsen regulerer blant annet:

  • Tidspunktet for lovens anvendelse: Hovedregelen er at den nye arveloven gjelder for dødsfall som finner sted etter lovens ikrafttredelse, 1. januar 2021. For dødsfall som fant sted før dette tidspunktet, gjelder den gamle arve- og skifteretten.

  • Uskifte: Uskiftebo som ble etablert før lovens ikrafttredelse, skal skiftes etter reglene i den nye arveloven hvis den lengstlevende dør eller det kreves skifte etter 1. januar 2021.

  • Testamenter: Gyldigheten av et testament skal avgjøres etter loven som gjaldt på det tidspunktet testamentet ble opprettet, tilbakekalt eller endret.

  • Pliktdelsarv: Om en testamentarisk disposisjon er innenfor rammen av det arvelateren kan rå over etter reglene om pliktdelsarv, skal avgjøres etter den nye arveloven hvis arvelateren dør senere enn ett år etter lovens ikrafttredelse.

  • Avtaler om arv: Kapittel 9 i arveloven, som regulerer avtaler om arv, gjelder bare for avtaler som inngås eller disposisjoner som foretas etter lovens ikrafttredelse.

  • Fradømmelse av arverett: Reglene om fradømmelse av arverett i arveloven § 72 og ekteskapsloven § 78 a gjelder bare for straffbare handlinger som foretas etter lovens ikrafttredelse.

  • Skifte av felleseie: Reglene i ekteskapsloven kapittel 18 om skifte av felleseie gjelder bare for krav om deling som fremsettes etter lovens ikrafttredelse.

Tolkning av arveloven § 180

Arveloven § 180 er en kompleks bestemmelse som kan være vanskelig å tolke i praksis. Det er derfor viktig å være oppmerksom på følgende punkter:

  • Skjønnsmessige vurderinger: Bestemmelsen inneholder flere skjønnsmessige vurderinger, for eksempel når det gjelder spørsmålet om hva som skal regnes som “straks etter hverandre” ved dødsfall som følge av samme hendelse.

  • Forholdet til andre lovbestemmelser: Bestemmelsen må tolkes i sammenheng med andre relevante bestemmelser i arveloven og ekteskapsloven.

  • Rettspraksis: Rettspraksis vil kunne gi veiledning om tolkningen av bestemmelsen i konkrete tilfeller.

Unntak fra arveloven § 180

Det siste ledd i arveloven § 180 gir departementet hjemmel til å gi overgangsregler i forskrift. I forskriften kan det gjøres unntak fra reglene i § 180. Departementet har foreløpig ikke benyttet seg av denne forskriftshjemmelen.

Praktiske eksempler

Eksempel 1: Uskifte

En mann døde i 2018 og etterlot seg en ektefelle og to barn fra et tidligere ekteskap. Ektefellen satt i uskiftet bo. I 2022 dør ektefellen. Uskifteboet skal da skiftes etter reglene i den nye arveloven, selv om arvelateren døde før lovens ikrafttredelse.

Eksempel 2: Testament

En kvinne opprettet et testament i 2015 der hun testamenterte hele formuen sin til en venn. Kvinnen døde i 2022. Gyldigheten av testamentet skal da avgjøres etter reglene i den gamle arveloven, som gjaldt på det tidspunktet testamentet ble opprettet.

Eksempel 3: Pliktdelsarv

En mann opprettet et testament i 2019 der han testamenterte bort en betydelig del av formuen sin til en veldedig organisasjon. Mannen døde i 2023. Om testamentet er innenfor rammen av det arvelateren kan rå over etter reglene om pliktdelsarv, skal avgjøres etter den nye arveloven, siden arvelateren døde mer enn ett år etter lovens ikrafttredelse.

[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]

[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.