Samboeres rett til uskifte: En analyse av fristen for å melde uskifte etter arveloven § 34
§ 34. Frist for melding om uskifte
En samboer som vil gjøre bruk av retten til uskifte, skal innen 60 dager etter dødsfallet sende melding til tingretten etter reglene i § 96.
Denne bestemmelsen er sentral i reguleringen av samboeres rett til å overta formue uskiftet etter sin avdøde samboer. Bestemmelsen fastsetter en tidsfrist på 60 dager etter dødsfallet for å melde fra til tingretten om ønske om uskifte. Meldingen skal sendes i samsvar med reglene i arveloven § 96.
Nærmere om vilkårene for uskifterett for samboere
For å forstå rekkevidden av § 34, er det nødvendig med en gjennomgang av vilkårene for samboeres rett til uskifte. I motsetning til ektefeller, som har en generell rett til uskifte med felles arvinger, er uskifteretten for samboere mer begrenset.
For det første må samboerskapet oppfylle definisjonen i arveloven § 2. Samboere defineres som to personer over 18 år som lever sammen i et ekteskapsliknende forhold. For det andre kreves det etter arveloven § 32 at samboerne har, har hatt, eller venter barn sammen for at uskifterett skal inntre. Samboere uten felles barn har ikke rett til uskifte.
Omfanget av uskifteretten for samboere
Uskifteretten for samboere er begrenset til bestemte eiendeler. Etter arveloven § 32 kan samboeren overta følgende eiendeler uskiftet:
a) felles bolig og innbo
b) bil og fritidsbolig med innbo som tjente til felles bruk for samboerne.
Samboeren kan også overta andre eiendeler uskiftet, men dette forutsetter enten at det er bestemt i testament eller at arvingene samtykker.
Innholdet i meldingen etter arveloven § 96
Arveloven § 96 gir nærmere bestemmelser om innholdet i meldingen som skal sendes til tingretten. Meldingen skal inneholde opplysninger om:
-
Navn på arvingene
-
En oppstilling over arvelaterens og samboerens eiendeler og forpliktelser.
Meldingen bør i tillegg inneholde opplysninger om arvingenes alder og adresse.
Formålet med fristen i arveloven § 34
Fristen på 60 dager i arveloven § 34 har flere formål. For det første skal fristen gi den gjenlevende samboeren tilstrekkelig tid til å vurdere om uskifte er den beste løsningen. For det andre skal fristen ivareta hensynet til en ryddig og effektiv skiftebehandling. En langvarig uavklart situasjon skaper usikkerhet for både arvingene og kreditorene.
Fristen i arveloven § 34 er ikke absolutt. Retten kan fastsette en kortere eller lengre frist, og retten kan også forlenge en allerede fastsatt frist. Arveloven § 96 gir hjemmel for dette. Ved vurderingen av om fristen bør forlenges, skal retten se hen til om det foreligger «særlige grunner» som tilsier det.
Virkningen av fristoversittelse
Oversittes fristen i arveloven § 34, mister samboeren retten til å overta formuen uskiftet. Samboeren vil da være henvist til å gjøre gjeldende sine arverettigheter på lik linje med arvelaterens øvrige arvinger.
Forholdet til øvrige bestemmelser i arveloven
Bestemmelsen i arveloven § 34 må ses i sammenheng med øvrige bestemmelser om uskifterett for samboere, herunder reglene om:
-
Samboerdefinisjonen i § 2
-
Vilkårene for uskifterett i § 32
-
Innholdet i meldingen i § 96
Forholdet til forarbeidene og rettspraksis
Forarbeidene til arveloven gir en nærmere begrunnelse for reglene om uskifterett for samboere, herunder fristen for å melde uskifte (se Prop. 107 L (2017-2018)). Rettspraksis gir ytterligere veiled-ning om tolkningen av arveloven § 34, men det foreligger ikke noe omfattende rettspraksis om denne bestemmelsen.
Endringsforslag fra Arvelovutvalget
Arvelovutvalget foreslo i NOU 2014: 1 en rekke endringer i arveloven. Utvalget foreslo blant annet at samboere skulle likestilles med ektefeller med hensyn til uskifterett. Utvalgets forslag innebar en betydelig utvidelse av samboeres rettigheter.
Departementet valgte imidlertid ikke å følge opp utvalgets forslag om å likestille samboere og ektefeller. Lovforslaget i Prop. 107 L (2017-2018) viderefører i det vesentligste gjeldende rett på dette punktet.
Avsluttende bemerkninger
Arveloven § 34 er en sentral bestemmelse i regule-ringen av samboeres rett til å overta formue uskiftet. Bestemmelsen er et utslag av et kompro-miss mellom hensynet til den gjenlevende sambo-eren og hensynet til arvingene og kreditorene. Fristen på 60 dager skal gi den gjenlevende sam-boeren tilstrekkelig tid til å vurdere om uskifte er den beste løsningen, samtidig som at den skal legge til rette for en rask og effektiv skiftebehand-ling.
[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]
[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]