§ 35. Samboerens ansvar for arvelaterens forpliktelser mv.
§ 35. Samboerens ansvar for arvelaterens forpliktelser mv.
Ved å overta boet uskiftet blir samboeren ansvarlig for arvelaterens forpliktelser. Samboeren kan utstede proklama etter §§ 100 til 103. § 116 femte ledd gjelder tilsvarende.
Innledning
Arveloven av 2019 introduserte betydelige endringer i norsk arverett, herunder en utvidet rett til uskifte for samboere. Samboers rett til å overta et dødsbo uskiftet er betinget av at visse vilkår er oppfylt, blant annet at samboerne har, har hatt eller venter barn sammen (jf. arveloven § 32). En sentral problemstilling knyttet til uskifte er den gjenlevende samboerens ansvar for arvelaterens gjeld. I denne artikkelen vil vi drøfte § 35 i arveloven som regulerer samboerens gjeldsansvar ved overtakelse av dødsboet uskiftet.
Uskifte og gjeldsansvar
Uskifteretten gir den gjenlevende samboeren mulighet til å overta bestemte eiendeler fra dødsboet uten å måtte skifte disse med arvelaterens øvrige arvinger. Ved å overta boet uskiftet, påtar samboeren seg ansvaret for arvelaterens gjeld. Dette innebærer at samboeren blir ansvarlig overfor arvelaterens kreditorer med hele sin formue, ikke bare den delen av formuen som inngår i uskifteboet (jf. Prop. 107 L (2017–2018) s. 40).
Gjeldende rett skiller seg fra tidligere lovgiving, der samboeren kun var ansvarlig for arvelaterens gjeld oppad begrenset til verdien av de uskiftede midlene (jf. arveloven av 1972 § 28 d). Skiftelovutvalget foreslo i NOU 2007:16 Ny skiftelovgivning å videreføre denne begrensningen i gjeldsansvaret. Utvalget argumenterte for at det var vanskelig å finne en god begrunnelse for at kreditorene skulle få en bedre dekningsadgang som følge av arve-laterens død. Forslaget møtte imidlertid motbør under høringen, blant annet fra Finans Norge, som pekte på at en begrensning av gjeldsansvaret kunne friste til kreditorunndragelse, jf. Prop. 107 L (2017–2018) s. 84.
Departementet valgte å ikke følge opp Skiftelov-utvalgets forslag og begrunnet dette med at det ville være vanskelig å opprettholde en enkel og uformell skifteform som det private skiftet, uten at arvingene, som overtar alle eiendelene i boet, også blir ansvarlig for boets forpliktelser. Departe-mentet uttalte videre at dette måtte gjelde tilsvarende for den gjenlevende samboerens ansvar for arvelaterens forpliktelser ved overtakelse av boet i uskifte (jf. Prop. 107 L (2017–2018) s. 200).
Proklama
For å avklare omfanget av arvelaterens gjeld, kan samboeren utstede proklama etter §§ 100 til 103 i arveloven. Proklama er en offentlig kunngjøring av dødsfallet og en oppfordring til arvelaterens kre-ditorer om å melde sine krav til boet innen en gitt frist. Formålet med proklama er å gi kreditorene en mulighet til å ivareta sine interesser, samt å gi arvingene en oversikt over boets gjeldssituasjon.
Proklamaet har preklusiv virkning, det vil si at fordringer som ikke meldes innen fristen, faller bort, jf. arveloven § 102. Det er imidlertid gjort unntak fra proklamaets preklusive virkning for visse offentligrettslige krav. Skattekrav, krav på merverdi-avgift og pantesikrede fordringer bortfaller ikke på grunn av proklama (jf. arveloven § 102). Det samme gjelder krav som bygger på eiendomsrett (jf. arveloven § 102).
§ 116 femte ledd
Siste punktum i arveloven § 35 fastslår at bestem-melsen i arveloven § 116 femte ledd gjelder tilsva-rende for samboerens gjeldsansvar. § 116 femte ledd regulerer arvingenes gjeldsansvar ved privat skifte av et insolvent dødsbo og innebærer en mulighet for å lempe gjeldsansvaret overfor enkeltstående kreditorer i ekstraordinære tilfeller.
I NOU 2014:1 Ny arvelov foreslo Arvelovutvalget at arvingenes ansvar ved privat skifte skulle begrenses til boets midler. Utvalget argumenterte for at det ikke var rimelig at arvingene skulle pådra seg et større ansvar for arvelaterens gjeld enn de verdiene de overtok fra dødsboet. Departementet valgte imidlertid å ikke følge opp forslaget, og viste til at en slik ansvarsbegrensning kunne friste til kreditorunndragelse (jf. Prop. 107 L (2017-2018) s. 200).
For å avhjelpe mulige urimelige resultater av reglene om fullt gjeldsansvar for privatskiftende arvinger, foreslo departementet en regel om lemp-ning av gjeldsansvar. Lempningsregelen innebærer at en arvings ansvar i ekstraordinære tilfeller kan lempes overfor enkeltstående kreditorer når retten, under hensyn til kravets størrelse, arvingens øko-nomiske bæreevne og forholdene ellers, finner at ansvaret for dette kravet virker urimelig tyngende for arvingen.
Departementet uttalte at lempningsregelen også skulle gjelde tilsvarende for den gjenlevende ektefellens gjeldsansvar ved uskifte (jf. Prop. 107 L (2017-2018) s. 84). Dette innebærer at også samboeren, som overtar boet uskiftet, kan be om lempning av gjeldsansvaret i ekstraordinære tilfel-ler.
Oppsummering
Arveloven § 35 slår fast at en samboer som over-tar et dødsbo uskiftet, påtar seg ansvaret for arvelaterens forpliktelser. Samboeren blir dermed ansvarlig overfor arvelaterens kreditorer med hele sin formue, og ikke bare den delen av formuen som inngår i uskifteboet. For å avklare omfanget av arvelaterens gjeld, kan samboeren utstede pro-klama. I ekstraordinære tilfeller kan retten lempe samboerens gjeldsansvar overfor enkeltstående kreditorer dersom ansvaret for kravet virker urimelig tyngende.
[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]
[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]