Hva betyr “utilbørlig larm”? En komplett oversikt over dine rettigheter når det gjelder støy fra naboen.
(Se også: vår komplette oversikt over naboloven)
Innledning
Støy fra naboen kan være en kilde til irritasjon og konflikt. Men hva sier egentlig loven om støy fra naboen, og når går støy over grensen til å bli “utilbørlig larm”? Denne artikkelen gir en grundig oversikt over dine rettigheter og plikter når det gjelder støy i naboforhold, med fokus på lov om rettshøve mellom grannar (grannelova) av 16. juni 1961 nr. 15.
Generell ansvarsregel i naboloven (grannelova)
Det grunnleggende prinsippet i grannelova er at ingen skal utsette naboen for urimelig eller unødvendig skade eller ulempe. Dette kommer tydelig frem i grannelova § 2, som lyder:
“Korkje rettshavaren eller eigaren må bruka rådveldet sitt over eigedomen såleis at det urimeleg eller uturvande er til skade eller ulempe for den andre.
I avgjerda om noko er urimeleg skal det leggjast vekt på kva som er føremålet med retten, kva som er i samsvar med tida og tilhøva, og kva som høver til å fremje naturmangfaldet på staden.”
Denne bestemmelsen er svært generell og må tolkes i lys av den konkrete situasjonen. Hva som er “urimelig” eller “unødvendig” støy vil avhenge av en rekke faktorer, som:
-
Type støy: Hva slags støy er det snakk om? Er det høy musikk, bygningsarbeid, barking fra hund, eller noe annet?
-
Varighet og hyppighet: Hvor lenge varer støyen, og hvor ofte oppstår den?
-
Tidspunkt på døgnet: Når på døgnet oppstår støyen? Støy på natten er generelt sett mer plagsomt enn støy på dagtid.
-
Sted: Hvor oppstår støyen? Støy i et tettbygd strøk er generelt sett mer akseptabelt enn støy i et rolig boligområde.
Utilbørlig larm: tolkning og anvendelse
Grannelova bruker ikke begrepet “utilbørlig larm”, men det er et uttrykk som ofte brukes i juridisk sammenheng for å beskrive støy som overskrider tålegrensen i naboforhold. Begrepet “utilbørlig” innebærer at støyen er upassende, urimelig eller unødvendig i den gitte situasjonen.
Eksempler fra rettspraksis
Rettspraksis gir viktige holdepunkter for tolkningen av grannelova § 2. Høyesterett har i en rekke dommer tatt stilling til hva som skal til for at støy skal anses som “utilbørlig larm”.
-
Rt-1933-242 (Frue Meieri): Høyesterett kom til at støy fra en melkefabrikk i Stavanger var “utilbørlig larm” da den var mer plagsom enn det som var vanlig for industri i det aktuelle området.
-
Rt-1972-377 (Flystøy): Høyesterett kom til at flystøy fra Fornebu flyplass ikke var “utilbørlig larm” for naboene da flyplassen var et viktig samfunnsgode og støyen var ventelig etter forholdene.
-
HR-2020-2186-A (Tømmertransport): Høyesterett kom til at transport av tømmer med store lastebiler gjennom et gårdstun kunne være “utilbørlig larm”, da støyen og rystelsene var plagsomme for beboerne, selv om tømmertransporten var nødvendig for skogsdriften.
Praktiske eksempler
For å illustrere hvordan grannelova § 2 kan brukes i praksis, kan vi se på noen hypotetiske scenarier:
-
Høy musikk fra naboen: Dersom naboen spiller høy musikk sent på kvelden eller natten, og dette gjentar seg flere ganger i uken, vil det sannsynligvis anses som “utilbørlig larm”.
-
Bygningsarbeid: Støy fra bygningsarbeid kan være plagsomt, men vil ikke nødvendigvis anses som “utilbørlig larm”. Her vil det avhenge av varigheten, tidspunktet på døgnet, og om entreprenøren har tatt nødvendige forholdsregler for å begrense støyen.
-
Barking fra hund: Dersom naboens hund bjeffer mye og ofte, kan det anses som “utilbørlig larm”.
Dine rettigheter ved utilbørlig larm
Dersom du blir utsatt for “utilbørlig larm” fra naboen, har du flere rettigheter:
-
Klage til naboen: Du kan først og fremst ta kontakt med naboen og be om at støyen begrenses. Ofte kan en minnelig løsning være den beste.
-
Megler: Dersom du ikke kommer til enighet med naboen, kan du be om hjelp fra en megler for å løse konflikten.
-
Forliksrådet: Dersom megling ikke fører frem, kan du bringe saken inn for forliksrådet.
-
Søksmål: I ytterste konsekvens kan du reise søksmål mot naboen for å få dom for at støyen er ulovlig.
Ansvarsfraskrivelse
Informasjonen i denne artikkelen er kun ment som generell veiledning og kan være ufullstendig eller unøyaktig. Det er viktig å søke juridisk rådgivning fra en kvalifisert advokat dersom du har konkrete spørsmål om dine rettigheter.