Arveloven §81: Grunnleggende rettsprinsipper (ordre public)

Innholdsfortegnelse

Arveloven §81: Grunnleggende rettsprinsipper (ordre public)

Arveloven §81:

En regel i fremmed rett har virkning i Norge bare så langt den ikke leder til et resultat som er uforenlig med grunnleggende prinsipper i norsk rett.

Innledning

I en stadig mer globalisert verden, er det ikke uvanlig at arveoppgjør har tilknytning til flere land. Arvelateren kan ha vært statsborger i et annet land, bodd i utlandet eller eid eiendom i utlandet. I slike tilfeller kan det oppstå spørsmål om hvilket lands arvelov som skal legges til grunn for fordelingen av arven.

Arveloven §81, som omhandler grunnleggende rettsprinsipper (ordre public), er en viktig sikkerhetsventil i slike internasjonale arvesaker. Bestemmelsen innebærer at selv om lovvalgsreglene skulle tilsi at det er et annet lands arvelov som skal anvendes, kan ikke en regel i fremmed rett legges til grunn dersom den fører til et resultat som strider mot grunnleggende prinsipper i norsk rett.

Analyse av arveloven §81

Bestemmelsen i §81 er kortfattet, men den har stor praktisk betydning. Den gir norske domstoler en adgang til å sette til side utenlandsk rett i de tilfellene der anvendelsen av fremmed rett vil føre til et resultat som er uforenlig med grunnleggende prinsipper i norsk rett.

Formål med bestemmelsen

Formålet med ordre public-regelen er å beskytte den norske rettsordenen mot anvendelse av utenlandsk rett som strider mot grunnleggende norske verdier. Bestemmelsen er ment som en sikkerhetsventil som skal hindre at norske domstoler må anvende utenlandsk rett som vil føre til et urimelig eller uakseptabelt resultat.

Anvendelsesområde

Bestemmelsen i §81 får anvendelse i de tilfellene der lovvalgsreglene i arveloven kapittel 11 tilsier at det er et annet lands arvelov som skal legges til grunn for arveoppgjøret.

Tolkning av bestemmelsen

Bestemmelsen i §81 er utformet som en generell regel som gir domstolene en vid skjønnsmessig adgang til å vurdere om en regel i fremmed rett skal settes til side. Det er ikke gitt noen definisjon av hva som skal anses som “grunnleggende prinsipper i norsk rett”.

Ved tolkningen av bestemmelsen må det foretas en konkret vurdering av den aktuelle regelen i fremmed rett og det resultatet som anvendelsen av regelen vil føre til. Det avgjørende vil være om resultatet er uforenlig med grunnleggende norske verdier.

Eksempler på grunnleggende prinsipper i norsk rett

Eksempler på grunnleggende prinsipper i norsk rett som kan være relevante i relasjon til §81 er:

  • Likhetsprinsippet: Norsk rett bygger på et grunnleggende prinsipp om likestilling. Dette innebærer blant annet at det ikke skal være forskjellsbehandling på grunn av kjønn, religion, seksuell orientering eller etnisk opprinnelse.

  • Barns rettigheter: Norsk rett legger stor vekt på barns rettigheter. Dette innebærer blant annet at barn har rett til arv etter sine foreldre, og at det er begrensninger for foreldrenes adgang til å gjøre barn arveløse.

  • Rettssikkerhet: Norsk rett bygger på et prinsipp om rettssikkerhet. Dette innebærer blant annet at det skal være forutsigbare regler, og at det skal være en rettferdig saksbehandling.

Praktiske eksempler

Eksempel 1: Diskriminering på grunn av kjønn

I enkelte land er det arveregler som diskriminerer på grunn av kjønn. For eksempel kan det være regler som gir sønner større arverett enn døtre. Dersom en slik regel i fremmed rett skulle føre til at en datter i et arveoppgjør i Norge ble tildelt en mindre arv enn det hun ville ha fått etter norsk rett, vil dette være et eksempel på et resultat som er uforenlig med grunnleggende prinsipper i norsk rett. I et slikt tilfelle vil §81 kunne gi grunnlag for å sette til side den utenlandske regelen.

Eksempel 2: Umyndiggjøring av voksne

I noen land er det regler som gir adgang til å umyndiggjøre voksne personer på grunnlag av for eksempel psykisk sykdom eller utviklingshemming. Dersom en slik regel i fremmed rett skulle føre til at en person i et arveoppgjør i Norge ble fratatt sin rettslige handleevne, vil dette stride mot grunnleggende prinsipper i norsk rett. I et slikt tilfelle vil §81 kunne gi grunnlag for å sette til side den utenlandske regelen.

Unntak fra bestemmelsen

Det er ingen uttrykkelige unntak fra bestemmelsen i §81. Det kan imidlertid tenkes at det i enkelte tilfeller vil være andre hensyn som veier tyngre enn hensynet til å beskytte den norske rettsordenen. For eksempel kan det være tilfeller der det er inngått en avtale mellom partene i arveoppgjøret om at et bestemt lands arvelov skal anvendes.

Anvendelse i praksis

Bestemmelsen i §81 er en sikkerhetsventil som sjelden kommer til anvendelse. Det er bare i de tilfellene der anvendelsen av fremmed rett vil føre til et klart urimelig eller uakseptabelt resultat at bestemmelsen vil bli brukt.

[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]

[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.