Arveloven § 86: Inhabilitet i skiftesaker

Innholdsfortegnelse

Arveloven § 86: Inhabilitet i skiftesaker

§ 86. Inhabilitet

For dommeren i en skiftesak gjelder reglene om inhabilitet i domstolloven kapittel 6. De nevnte reglene gjelder så langt de passer også for bostyrere og for vitner som engasjeres etter § 91 tredje ledd.

Innledning

Arveloven § 86 slår fast at reglene om inhabilitet i domstolloven kapittel 6 gjelder for dommere i skiftesaker. Bestemmelsen presiserer videre at de samme reglene, så langt de passer, også gjelder for bostyrere og vitner som engasjeres etter arveloven § 91 tredje ledd.

Denne artikkelen gir en grundig analyse av arveloven § 86, med fokus på dens formål, anvendelsesområde og tolkning. Artikkelen vil også belyse hvordan bestemmelsen fungerer i praksis gjennom relevante eksempler.

Formål og anvendelsesområde

Formålet med arveloven § 86 er å sikre at skiftesaker behandles av personer som er upartiske og objektive. Dette er et grunnleggende prinsipp i rettspleien, og det er særlig viktig i skiftesaker, som ofte involverer sterke følelser og betydelige økonomiske interesser.

Bestemmelsen gjelder for:

  • Dommere: Dommeren har en sentral rolle i skiftesaker, både ved privat skifte og offentlig skifte. Dommeren skal blant annet avgjøre tvister mellom arvingene, godkjenne booppgjør og utstede skifteattester.

  • Bostyrere: Bostyreren oppnevnes av tingretten for å bistå med den praktiske gjennomføringen av et offentlig skifte. Bostyreren har en rekke oppgaver, blant annet å registrere boets eiendeler, avklare boets gjeld og utarbeide et forslag til booppgjør.

  • Vitner: Vitner kan engasjeres av tingretten for å bistå med registrering og sikring av boets eiendeler etter arveloven § 91 tredje ledd. Dette kan for eksempel være aktuelt der det er behov for å dokumentere tilstanden til en eiendom eller for å sikre verdigjenstander.

Inhabilitetsreglene i domstolloven kapittel 6

Domstolloven kapittel 6 inneholder en rekke regler om når en dommer er inhabil til å behandle en sak. De mest sentrale reglene er:

  • § 60. Alminnelig inhabilitetsgrunn: En dommer er inhabil til å behandle en sak dersom det foreligger omstendigheter som er egnet til å svekke tilliten til dommerens upartiskhet.

  • § 61. Særlige inhabilitetsgrunner: Domstolloven oppstiller en rekke særlige inhabilitetsgrunner, blant annet at dommeren er i slekt med en av partene, har en økonomisk interesse i sakens utfall eller tidligere har uttalt seg om saken.

  • § 62. Inhabilitet på grunn av tilknytning til en part: En dommer er inhabil dersom han eller hun har en nær personlig tilknytning til en av partene, for eksempel er en nær venn eller kollega.

  • § 63. Inhabilitet på grunn av tidligere befatning med saken: En dommer er inhabil dersom han eller hun tidligere har hatt befatning med saken i en annen rolle, for eksempel som advokat eller vitne.

Tolkning av arveloven § 86

Arveloven § 86 slår fast at inhabilitetsreglene i domstolloven kapittel 6 gjelder for dommere i skiftesaker. Dette innebærer at dommeren må vurdere sin habilitet i lys av de alminnelige og særlige inhabilitetsgrunnene i domstolloven.

Bestemmelsen presiserer videre at de samme reglene, “så langt de passer”, også gjelder for bostyrere og vitner. Dette innebærer at bostyreren og vitnet må vurdere sin habilitet ut fra de samme prinsippene som dommeren, men det vil være en noe lempeligere vurdering. For eksempel vil ikke et fjernt slektskapsforhold til en av arvingene nødvendigvis gjøre en bostyrer inhabil.

Praktiske eksempler

Her er noen eksempler på hvordan arveloven § 86 kan komme til anvendelse i praksis:

  • Dommer: En dommer er inhabil til å behandle en skiftesak dersom han eller hun er i nær slekt med en av arvingene, for eksempel er en søskenbarn. Dommeren vil også være inhabil dersom han eller hun har en økonomisk interesse i sakens utfall, for eksempel er kreditor i boet.

  • Bostyrer: En bostyrer er inhabil dersom han eller hun er en nær venn av en av arvingene og det er grunn til å tro at dette vennskapet kan påvirke bostyrerens objektivitet. Bostyreren vil også være inhabil dersom han eller hun har en økonomisk interesse i å begunstige en bestemt arving, for eksempel har fått et løfte om en gave fra denne arvingen.

  • Vitne: Et vitne som er engasjert for å verdsette en eiendom i boet, er inhabil dersom han eller hun har en interesse i å sette en lav verdi på eiendommen, for eksempel fordi han eller hun selv ønsker å kjøpe eiendommen.

[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]

[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.