Arveloven § 89: Melding om dødsfall og opplysningsplikt

Innholdsfortegnelse

Arveloven § 89: Melding om dødsfall og opplysningsplikt

§ 89. Melding om dødsfall. Opplysninger om den avdøde

Dødsfall skal straks meldes til tingretten som skal behandle dødsboet etter § 84, hvis ikke legen melder dødsfallet til Folkeregisteret. Meldingen skal gis av legen som utstedte dødsattesten, av den avdødes ektefelle, samboer eller nærmeste slektninger eller av person som var til stede ved dødsfallet. Den meldepliktige kan gi en annen i oppdrag å melde dødsfallet på sine vegne.

Ektefelle, samboer, de nærmeste slektningene og testamentsarvinger etter den avdøde plikter å gi opplysninger om det de vet om den avdødes formuesforhold og slektskapsforhold og om andre spørsmål som har betydning for den videre behandlingen av dødsboet, herunder om de kjenner til om den avdøde har opprettet testament. Fører dødsfallet til at ingen lenger har foreldreansvaret for et barn, skal det opplyses om dette.

Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om melding og opplysninger etter første og annet ledd, herunder om innholdet, til hvem meldingen eller opplysningene skal gis, og hvordan opplysningene skal behandles og meldes videre. I forskriften kan det gjøres unntak fra reglene i første og annet ledd.

 

Analyse av Arveloven § 89

Arveloven § 89 regulerer to viktige aspekter ved et dødsfall: meldeplikt og opplysningsplikt. Bestemmelsen er sentral for å sikre en ryddig og effektiv behandling av dødsbo, og den er utformet for å ivareta både offentlige og private interesser.

Meldeplikt

Paragrafens første ledd fastslår at et dødsfall skal meldes “straks” til tingretten som er kompetent til å behandle dødsboet. Hvilken tingrett dette er, følger av arveloven § 84, som tar utgangspunkt i arvelaterens bosted. Bestemmelsen innebærer at dødsfallet skal meldes til tingretten i den rettskretsen der avdøde bodde.

Det er imidlertid gjort et unntak fra denne meldeplikten dersom legen som utstedte dødsattesten, melder dødsfallet til Folkeregisteret. Dette unntaket ble innført ved lov 18. desember 2020 nr. 149 og har bakgrunn i at Folkeregisteret er et sentralt register for personopplysninger, og at det er viktig at registeret er oppdatert med opplysninger om dødsfall.

Meldeplikten påhviler en vid krets av personer:

  • Legen som utstedte dødsattesten

  • Ektefelle, samboer eller nærmeste slektninger

  • Personer som var til stede ved dødsfallet

Den meldepliktige kan gi en annen person i oppdrag å melde dødsfallet. Dette kan for eksempel være et begravelsesbyrå.

Opplysningsplikt

Paragrafens annet ledd pålegger ektefelle, samboer, nærmeste slektninger og testamentsarvinger en plikt til å gi tingretten opplysninger om den avdøde. Opplysningsplikten omfatter:

  • Den avdødes formuesforhold

  • Den avdødes slektskapsforhold

  • Andre spørsmål som har betydning for behandlingen av dødsboet

Det skal også gis opplysninger om hvorvidt den avdøde har opprettet testament.

Dersom dødsfallet fører til at ingen lenger har foreldreansvaret for et barn, skal det opplyses om dette.

Forskrift om melding av dødsfall

Paragrafens tredje ledd gir departementet hjemmel til å gi forskrift om melding av dødsfall. Forskriften kan regulere:

  • Innholdet i meldingen

  • Til hvem meldingen skal gis

  • Hvordan opplysningene skal behandles og meldes videre

Forskriften kan også gjøre unntak fra reglene i paragrafens første og annet ledd.

Departementet har fastsatt forskrift 9. november 2020 nr. 2327 til arveloven. Forskriften gir blant annet nærmere regler om:

  • Melding av dødsfall til tingretten

  • Meldeplikt om dødsfall for personer med tilknytning til utlandet

  • Plikt til å melde opplysninger om den avdødes arvinger og formuesforhold

Praktiske eksempler

Eksempel 1: Peder Ås dør i en trafikkulykke. Hans ektefelle, Marte Kirkerud, er til stede ved dødsfallet. Marte har plikt til å melde dødsfallet til tingretten. Hun kan velge å gjøre dette selv, eller hun kan gi et begravelsesbyrå i oppdrag å melde dødsfallet på hennes vegne.

Eksempel 2: Lars Holm dør på et sykehus. Legen som utsteder dødsattesten, melder dødsfallet til Folkeregisteret. Lars’ barn, Kari og Ola Holm, har da ikke plikt til å melde dødsfallet til tingretten.

Eksempel 3: Anne Berg dør på et sykehjem. Hennes sønn, Petter Berg, er verge for henne. Petter har plikt til å gi tingretten opplysninger om Annes formuesforhold og slektskapsforhold. Han har også plikt til å opplyse om hvorvidt Anne har opprettet testament.

 

[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]

[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.