Arveloven § 91: Registrering og sikring av boets eiendeler

Innholdsfortegnelse

Arveloven § 91: Registrering og sikring av boets eiendeler

§ 91. Registrering og sikring av boets eiendeler

Enhver som har rettigheter i boet, kan kreve at retten foretar en foreløpig registrering eller nødvendig sikring av boets eiendeler. Retten bestemmer omfanget av registreringen eller sikringen og om det i forbindelse med registreringen samtidig skal skje en veiledende verdsettelse av eiendelene. Ved avgjørelsen skal det tas hensyn til behovet for å verne rekvirentens interesser.

Retten kan av eget tiltak ta de skritt som er nødvendige for å sikre boets eiendeler. For fast eiendom kan retten om nødvendig tinglyse en erklæring om at eiendommen tilhører dødsboet. Det samme gjelder for andre typer eiendeler som er registrert i liknende offentlige registre.

Retten bestemmer måten registreringen eller sikringen etter første eller annet ledd skal gjennomføres på. Rekvirenten og arvingene skal varsles om registreringen eller sikringen og har rett til å være til stede, med mindre dette vil vanskeliggjøre gjennomføringen av tiltaket. § 131 første ledd annet punktum gjelder tilsvarende. Retten kan bestemme at et vitne skal være til stede.

Retten kan engasjere hjelp til å utføre oppgavene etter første og annet ledd. Retten kan om nødvendig be politiet om bistand.

Rekvirenten skal legge ut for omkostningene ved tiltak etter første ledd. Retten kan bestemme at de antatte omkostningene skal innbetales forskuddsvis. Åpnes det offentlig skifte, skal omkostningene ved tiltaket dekkes av boet. Ved privat skifte skal utlegget behandles som et krav på arvelateren. Retten kan likevel bestemme at omkostningene skal dekkes av rekvirenten hvis tiltaket først og fremst tilgodeser rekvirentens særlige interesser. Beslutter retten sikring av eget tiltak etter annet ledd, skal omkostningene både ved privat og offentlig skifte dekkes av boet.

Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om registrering og sikring av boets eiendeler, herunder regler om godtgjørelse for arbeidet.

Innledning

Arveloven § 91 omhandler registrering og sikring av eiendeler i et dødsbo i den innledende fasen av bobehandlingen, det vil si før det er avgjort om boet skal skiftes privat eller offentlig. Bestemmelsen gir enhver som har rettigheter i boet, rett til å kreve at tingretten foretar en foreløpig registrering eller nødvendig sikring av boets eiendeler. I tillegg gir bestemmelsen tingretten kompetanse til å iverksette slike tiltak av eget tiltak.

Formål og anvendelsesområde

Formålet med arveloven § 91 er å sikre at boets eiendeler blir ivaretatt i den innledende fasen av bobehandlingen, og at ingen av eiendelene går tapt eller reduseres i verdi før det er avklart hvem som skal ha ansvaret for boet. Bestemmelsen skal også bidra til å gi arvingene og kreditorene et bedre grunnlag for å kunne vurdere boets verdi og ta stilling til om de bør velge privat eller offentlig skifte.

Bestemmelsen får anvendelse i perioden fra dødsfallet og frem til det er bestemt om boet skal skiftes privat eller offentlig. Etter at boet er overtatt til privat skifte eller offentlig skifte, gjelder andre regler om registrering og sikring av boets eiendeler, jf. arveloven §§ 119 bokstav b og d og § 141.

Hvem kan kreve registrering eller sikring?

Første ledd i arveloven § 91 gir enhver som har rettigheter i boet, rett til å kreve at tingretten foretar en foreløpig registrering eller nødvendig sikring av boets eiendeler. Bestemmelsen omfatter både arvinger og kreditorer.

I forarbeidene til bestemmelsen er det presisert at det bør kreves at det er en viss sannsynlighet for at vedkommende har rettigheter i boet for at kravet om registrering eller sikring skal tas til følge. En registrering eller sikring kan være forbundet med arbeid og kostnader og bør ikke kunne kreves av en som pretenderer å ha rettigheter i boet uten å kunne gi noen plausibel begrunnelse for dette (NOU 2007: 16 s. 249). En livsarving som ikke har arverett på grunn av ektefellens minstearv, men som har rett til naturalutlegg etter arveloven § 8 annet ledd første punktum, jf. § 104, vil kunne anses å ha «rettigheter i boet».

Tingrettens kompetanse

Annet ledd i arveloven § 91 gir tingretten kompetanse til å iverksette tiltak for å sikre boets eiendeler av eget tiltak. Dette innebærer at tingretten kan foreta registrering av eiendelene i boet eller iverksette sikringstiltak for å forhindre skader på en eiendel, selv om ingen av arvingene eller kreditorene har krevd dette.

Omkostninger

Femte ledd i arveloven § 91 regulerer hvem som skal dekke kostnadene ved registrering og sikringstiltak. Hovedregelen er at det er boet som skal dekke kostnadene. Er det noen som har rekvirert registrering eller sikring etter første ledd, kan retten likevel bestemme at det ikke er boet, men rekvirenten, som skal belastes kostnadene. Retten kan beslutte dette «hvis tiltaket først og fremst tilgodeser rekvirentens særlige interesser». Retten må i denne forbindelse vurdere om tiltaket i hovedsak er til nytte for rekvirenten selv, eller om det også kommer fellesskapet til gode.

Praktiske eksempler

Eksempel 1:

Peder Ås dør og etterlater seg en ektefelle og tre barn. Ektefellen og barna er usikre på om boet er solvent, og de er uenige om boet bør skiftes privat eller offentlig. En av arvingene krever at tingretten foretar en registrering av boets eiendeler og en veiledende verdsettelse av disse. Tingretten etterkommer kravet og engasjerer en takstmann til å verdsette boets faste eiendom.

Eksempel 2:

Marte Kirkerud dør og etterlater seg en samboer og to barn. Samboeren er usikker på om han har rett til å sitte i uskiftet bo. Han er også bekymret for at boets eiendeler ikke blir ivaretatt. Han henvender seg til tingretten og ber om at retten foretar en registrering av boets eiendeler og sikrer disse. Tingretten etterkommer kravet og gir samboeren fullmakt til å gjennomgå arvelaterens bankboks.

Eksempel 3:

Hans Tastad dør og etterlater seg to barn. Barna er uenige om hvem som skal overta en fritidseiendom som inngår i boet. En av arvingene krever at tingretten foretar en registrering av fritidseiendommen og en verdsettelse av denne. Tingretten etterkommer kravet og oppnevner to skjønnsmenn til å foreta en skiftetakst av eiendommen.

Forholdet til andre bestemmelser

Arveloven § 91 må ses i sammenheng med en rekke andre bestemmelser i arveloven, blant annet:

  • § 89: Melding om dødsfall. Opplysninger om den avdøde

  • § 90: Tingrettens innledende behandling

  • § 92: Formuesfullmakter og bankboksfullmakter mv.

  • § 119: Oppgaver ved gjennomføringen av et privat skifte

  • § 141: Registrering av boets eiendeler og forpliktelser

[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]

[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.