Arveloven § 102: Melding av krav og virkning av proklamaet

Innholdsfortegnelse

Innledning

Arveloven § 102 regulerer fristen for å melde krav etter proklama, og hvilke krav som blir prekludert. Proklama er en viktig del av skifteprosessen, og har som formål å gi kreditorene til arvelateren en mulighet til å melde sine krav mot boet.

Lovteksten Arveloven § 102

§ 102. Melding av krav og virkning av proklamaet

Fristen etter proklamaet for å melde krav er seks uker fra siste kunngjøring. Krav som ikke meldes innen fristen, faller bort hvis ikke noe annet følger av lov.

Proklamaet har betydning bare for de krav som påhvilte arvelateren.

Proklamaet har ikke betydning for krav som bygger på eiendomsrett. Proklamaet har heller ikke betydning for tilbakeholdsrett og panterett. Foreldelsesloven § 25 gjelder tilsvarende.

Analyse

Formål

Formålet med proklama er å gi kreditorene til arvelateren en mulighet til å melde sine krav mot boet. Dette er viktig for å sikre at kreditorene ikke blir forbigått ved skiftet, og at de får mulighet til å få dekket sine krav.

Anvendelsesområde

Proklamaet gjelder for alle krav som påhvilte arvelateren på dødsfallstidspunktet. Det gjelder ikke for krav som bygger på eiendomsrett, tilbakeholdsrett eller panterett.

Tolkning

Frist for å melde krav

Fristen for å melde krav etter proklama er seks uker fra siste kunngjøring. Denne fristen er preklusiv, det vil si at krav som ikke meldes innen fristen, faller bort.

Krav som blir prekludert

Proklamaet prekluderer bare krav som påhvilte arvelateren på dødsfallstidspunktet. Det gjelder ikke for krav som bygger på eiendomsrett, tilbakeholdsrett eller panterett.

Eiendomsrett er retten til å eie en ting. Denne retten er ikke prekludert av proklama.

Tilbakeholdsrett er en rett til å holde tilbake en ting som sikkerhet for et krav. Denne retten er heller ikke prekludert av proklama.

Panterett er en rett til å ha et pant i en ting som sikkerhet for et krav. Denne retten er heller ikke prekludert av proklama.

Unntak

Det kan være unntak fra reglene om preklusjon av krav etter proklama. Dette kan for eksempel være tilfelle hvis det følger av annen lov at kravet ikke kan prekluderes.

Eksempel: Skattebetalingsloven § 10-3 gjør unntak fra preklusjon for skatte- og avgiftskrav.

Praktiske eksempler

Eksempel 1: Ubetalt regning

En person dør og etterlater seg en ubetalt regning fra et strømselskap. Arvingene får utstedt proklama, men strømselskapet melder ikke kravet sitt innen fristen på seks uker. Strømselskapet mister da retten til å kreve betaling for strømregningen.

Eksempel 2: Arv etter testament

En person dør og etterlater seg et testament der det er testamentert en bestemt eiendom til en person. En annen person hevder å ha eiendomsrett til eiendommen. Proklamaet vil ikke prekludere denne personens krav, da kravet bygger på eiendomsrett.

Eksempel 3: Panterett i eiendom

En person dør og etterlater seg en eiendom som er belastet med panterett til fordel for en bank. Arvingene får utstedt proklama, men banken melder ikke kravet sitt innen fristen på seks uker. Bankens panterett blir ikke prekludert av proklamaet.

Avslutning

Proklama er et viktig verktøy for å sikre at kreditorene til arvelateren får mulighet til å melde sine krav mot boet. Det er derfor viktig at kreditorene er klar over fristen for å melde krav etter proklama, og hvilke krav som blir prekludert.

[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]

[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.