Arveloven § 118: Utstedelse av skifteattest
§ 118. Utstedelse av skifteattest
Er vilkårene for privat skifte oppfylt, utstedes skifteattest når fristen i § 117 første ledd er utløpt, eller tidligere om alle arvingene er enige om det.
Skifteattesten utstedes til den eller de av arvingene som innen utløpet av fristen i § 117 første ledd har påtatt seg ansvaret for arvelaterens forpliktelser, jf. § 116 første ledd. I tilfeller som nevnt i § 116 tredje ledd utstedes skifteattesten til arvingenes verger. Er arvingene eller vergene enige, kan skifteattesten utstedes til én eller enkelte av dem, eller de kan utpeke en fullmektig for seg. Skal en testamentsfullbyrder gjennomføre skiftet, jf. § 99, utstedes skifteattesten til testamentsfullbyrderen.
I skifteattesten skal det opplyses om hvem som er arvinger i boet. Har en arving verge, skal også vergen angis hvis arvingen er mindreårig eller representasjon under skiftet faller inn under vergens mandat. I skifteattesten skal det også opplyses om hvem som har påtatt seg ansvaret for arvelaterens forpliktelser.
Boet er overtatt til privat skifte når det er utstedt skifteattest. Den som skifteattesten er utstedt til, er legitimert til å rå over arvelaterens eiendeler og til å forplikte boet.
Foreligger det vesentlige feil ved skifteattesten, kan attesten kreves rettet. Avslag på skifteattest kan ankes.
Retten skal underrette samtlige kjente arvinger om innholdet i skifteattesten. Er noen av arvingene mindreårige eller fratatt rettslig handleevne, skal retten sende kopi av skifteattesten til statsforvalteren. Går et testament ut på at det skal opprettes en stiftelse, skal retten sende kopi av skifteattesten til Stiftelsestilsynet.
Skifteattesten gir rett til innsyn i arvelaterens formues- og gjeldsforhold, herunder opplysninger om fastsetting av skatt, jf. skatteforvaltningsloven § 3-10. § 92 første ledd tredje til femte punktum gjelder tilsvarende.
Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om skifteattester, herunder om hvem skifteattester skal utstedes til, og innholdet i skifteattester. Det kan i en slik forskrift gjøres unntak fra reglene i denne paragrafen.
Innledning
Arveloven § 118 omhandler utstedelse av skifteattest, et sentralt dokument ved privat skifte av dødsbo. Skifteattesten markerer overgangen fra den innledende fasen av bobehandlingen til selve skiftet, og den gir arvingene formell legitimasjon til å råde over boets eiendeler. I denne artikkelen vil vi gi en grundig analyse av arveloven § 118, inkludert dens formål, anvendelsesområde, tolkning og eventuelle unntak. Vi vil også belyse bestemmelsen med praktiske eksempler og drøfte forholdet til andre relevante lovbestemmelser.
Formål med skifteattesten
Skifteattesten har flere formål. For det første markerer den at vilkårene for privat skifte er oppfylt, og at boet dermed kan overtas av arvingene til privat skiftebehandling. For det andre gir skifteattesten arvingene formell legitimasjon til å opptre på boets vegne. Dette innebærer at arvingene kan disponere over boets eiendeler, inndrive fordringer, betale gjeld og for øvrig forplikte boet. For det tredje gir skifteattesten informasjon om hvem som er arvinger i boet, og hvem som har påtatt seg ansvaret for arvelaterens gjeld. Denne informasjonen er viktig for å sikre en ryddig og oversiktlig skiftebehandling.
Vilkår for utstedelse av skifteattest
For at tingretten skal kunne utstede skifteattest, må visse vilkår være oppfylt. Disse vilkårene fremgår av arveloven § 117 og § 116, og de er nærmere omtalt i proposisjonen til den nye arveloven (Prop. 107 L (2017–2018)).
Frist for å kreve privat skifte:
Arveloven § 117 første ledd fastsetter en frist på 60 dager fra dødsfallet for å kreve privat skifte. Innen denne fristen må en av arvingene ha påtatt seg ansvaret for arvelaterens gjeld, jf. § 116 første ledd. Tingretten kan sette en kortere eller lengre frist, og kan også forlenge en frist som er satt. Fristen er ikke til hinder for at et bo under offentlig skifte kan tilbakeleveres til privat skifte etter § 158.
Ansvar for arvelaterens gjeld:
Arveloven § 116 første ledd slår fast at for at boet skal kunne skiftes privat, må minst én av de myndige arvingene overfor retten påta seg ansvaret for arvelaterens gjeld. Påtar flere arvinger seg dette ansvaret, hefter de solidarisk overfor kreditorene. De øvrige arvingene er ansvarlige for arvelaterens gjeld bare inntil verdien av sin arv.
Unntak fra kravet om gjeldsovertakelse:
Det er to unntak fra kravet om at en arving må påta seg ansvaret for arvelaterens gjeld for at boet skal kunne skiftes privat. For det første gjelder dette i tilfeller der boets eiendeler antas å være verdt mindre enn tre ganger folketrygdens grunnbeløp. For det andre gjelder unntaket der ingen av arvingene er myndige. I disse tilfellene kan boet skiftes privat uten at noen påtar seg ansvaret for arvelaterens gjeld. Arvingene er da ansvarlige for arvelaterens gjeld bare inntil verdien av sin arv.
Hvem utstedes skifteattesten til?
Arveloven § 118 annet ledd regulerer hvem skifteattesten skal utstedes til. Hovedregelen er at skifteattesten utstedes til den eller de av arvingene som har påtatt seg ansvaret for arvelaterens gjeld. I tilfeller der ingen av arvingene er myndige, utstedes skifteattesten til arvingenes verger.
Dersom arvingene eller vergene er enige, kan skifteattesten utstedes til én eller enkelte av dem. De kan også utpeke en fullmektig for seg. Skal en testamentsfullbyrder gjennomføre skiftet, jf. § 99, utstedes skifteattesten til testamentsfullbyrderen.
Innholdet i skifteattesten
Arveloven § 118 tredje ledd bestemmer hva skifteattesten skal inneholde. I skifteattesten skal det opplyses om:
-
Hvem som er arvinger i boet
-
Hvem som har påtatt seg ansvaret for arvelaterens gjeld
-
Eventuelle verger for mindreårige arvinger eller arvinger som er fratatt rettslig handleevne
Virkningen av skifteattesten
Arveloven § 118 fjerde ledd slår fast at boet er overtatt til privat skifte når det er utstedt skifteattest. Den som skifteattesten er utstedt til, er legitimert til å rå over arvelaterens eiendeler og til å forplikte boet.
Legitimasjon til å rå over boet:
Skifteattesten gir arvingene eller deres representant formell legitimasjon til å opptre på boets vegne. Dette innebærer at de kan:
-
Disponere over boets eiendeler, for eksempel selge eller gi bort eiendeler
-
Inndrive fordringer som tilhører boet
-
Betale gjeld som påhvilte arvelateren eller som er oppstått på boets hånd
-
Inngå avtaler på boets vegne
-
Representere boet i rettssaker
Forpliktelser:
Selv om arvingene får legitimasjon til å rå over boet, er de fortsatt underlagt arvelovens regler om privat skifte. De har blant annet plikt til å:
-
Skifte boet innen rimelig tid
-
Ivareta arvingenes og øvrige rettighetshaveres interesser
-
Dekke boets og arvelaterens forpliktelser
-
Fordele boets eiendeler mellom arvingene i samsvar med loven eller testamentet
Praktiske eksempler
Eksempel 1:
Peder Ås dør og etterlater seg to myndige barn, Marte og Lars. Marte og Lars ønsker å skifte boet privat. De møter opp i tingretten og erklærer at de påtar seg ansvaret for farens gjeld. Tingretten utsteder skifteattest til Marte og Lars. Marte og Lars kan nå selge farens bolig, betale hans gjeld og fordele resten av arven mellom seg.
Eksempel 2:
Kari Nordmann dør og etterlater seg en mindreårig sønn, Ola. Olas verge, Anne Hansen, ønsker å skifte boet privat. Anne møter opp i tingretten og erklærer at hun påtar seg ansvaret for Karis gjeld. Tingretten utsteder skifteattest til Anne. Anne kan nå forvalte Olas arv og sørge for at Karis gjeld blir betalt.
Eksempel 3:
Hans Olsen dør og etterlater seg et testament der han har utpekt sin venn, Per Pettersen, til testamentsfullbyrder. Per ønsker å skifte boet privat. Han møter opp i tingretten og erklærer at han påtar seg ansvaret for Hans’ gjeld. Tingretten utsteder skifteattest til Per. Per kan nå gjennomføre skiftet i samsvar med Hans’ testament.
Ugyldig skifteattest
En skifteattest kan være ugyldig dersom vilkårene for privat skifte ikke er oppfylt, eller dersom det foreligger vesentlige feil ved attesten.
Vilkårene for privat skifte ikke er oppfylt:
Skifteattesten er ugyldig dersom:
-
Ingen av arvingene har påtatt seg ansvaret for arvelaterens gjeld (med mindre boet er under 3 G eller ingen av arvingene er myndige)
-
Det er åpnet offentlig skifte
-
Det er begjært offentlig skifte innen fristen i § 117 første ledd
Vesentlige feil ved skifteattesten:
Skifteattesten kan være ugyldig dersom det foreligger vesentlige feil ved attesten, for eksempel:
-
Skifteattesten er utstedt til feil person
-
Det er utelatt arvinger fra listen over arvinger
-
Det er gitt uriktige opplysninger om hvem som har påtatt seg ansvaret for arvelaterens gjeld
Retting av skifteattest. Anke
Arveloven § 118 femte ledd gir regler om retting av skifteattest og anke over avslag på skifteattest.
Retting av skifteattest:
Dersom det foreligger vesentlige feil ved skifteattesten, kan den som har rettslig interesse i det, kreve at attesten rettes. Dette kan for eksempel være en arving som er utelatt fra listen over arvinger, eller en kreditor som ikke har fått melding om det private skiftet.
Anke over avslag på skifteattest:
Dersom tingretten nekter å utstede skifteattest, kan den som har krevd skifteattest, anke avgjørelsen til lagmannsretten.
Forholdet til andre bestemmelser
Arveloven § 118 må ses i sammenheng med en rekke andre bestemmelser i arveloven og i annen lovgivning.
Arveloven:
-
§ 96: Melding om uskifte mv.
-
§ 99: Testamentsfullbyrder
-
§ 116: Ansvar for arvelaterens forpliktelser
-
§ 117: Frist for å kreve privat skifte
-
§ 120: Krav om enighet for beslutninger under skiftet
-
§ 158: Tilbakelevering av boet til privat skifte eller uskifte
Annen lovgivning:
-
Skatteforvaltningsloven § 3-10: Taushetsplikt for skattemyndighetene
-
Tvisteloven kapittel 2: Regler om partsrepresentasjon
-
Tvisteloven kapittel 14: Regler om innsyn i dokumenter i saken
-
Tvisteloven kapittel 16: Regler om oppfriskning
-
Tvisteloven kapittel 28: Regler om bevissikring utenfor rettssak
-
Vergemålsloven § 41: Vergens kompetanse til å gi gaver, arveforskudd og samtykke til uskifte
Forskrift om skifteattester
Arveloven § 118 åttende ledd gir departementet hjemmel til å gi forskrift om skifteattester. Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om skifteattester, herunder om hvem skifteattester skal utstedes til, og innholdet i skifteattester. Det kan i en slik forskrift gjøres unntak fra reglene i § 118.
[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]
[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]