Arveloven § 140: Skiftesamlingen – Et Nyttig Verktøy for Effektiv Bobehandling

Innholdsfortegnelse

Arveloven § 140: Skiftesamlingen – Et Nyttig Verktøy for Effektiv Bobehandling

§ 140. Skiftesamlingen

Retten kan innkalle arvingene til skiftesamling hvis den finner det hensiktsmessig. En arving som etter testament bare skal motta et bestemt, avgrenset gode av liten verdi, innkalles bare om det anses hensiktsmessig.

Innkallingen skal skje med minst 14 dagers varsel og på den måten retten finner det hensiktsmessig.

Skiftesamlingen er et rettsmøte. Skiftesamlingen er ikke offentlig, og allmennheten har ikke rett til innsyn etter tvisteloven kapittel 14, med mindre retten bestemmer noe annet.

Innledning

Arveloven § 140 regulerer skiftesamlingen, et viktig verktøy for tingretten i forbindelse med offentlig skifte av dødsbo. Skiftesamlingen er et rettsmøte der arvingene og eventuelt andre berørte parter kan møtes for å diskutere og avklare spørsmål knyttet til bobehandlingen. Bestemmelsen gir tingretten en fleksibel ramme for å tilpasse saksbehandlingen til de konkrete behovene i den enkelte sak.

Formål med Skiftesamlingen

Formålet med skiftesamlingen er å legge til rette for en effektiv og smidig bobehandling. Skiftesamlingen kan brukes til å:

  • Gi arvingene veiledning om de regler som gjelder for arveoppgjøret.

  • Avklare eventuelle uklarheter eller uenigheter mellom arvingene.

  • Legge til rette for forlik mellom arvingene.

  • Treffe beslutninger om forvaltningen av boet, for eksempel om salg av eiendeler.

  • Avgjøre tvister mellom arvingene eller mellom arvingene og andre berørte parter.

Hvem Skal Innkalles til Skiftesamlingen?

Hovedregelen er at alle arvingene skal innkalles til skiftesamlingen. Det er imidlertid gjort unntak for arvinger som etter testament bare skal motta et bestemt, avgrenset gode av liten verdi. Disse arvingene innkalles bare dersom retten finner det hensiktsmessig.

Begrepet “bestemt, avgrenset gode av liten verdi” skal tolkes strengt. Det vil si at det må dreie seg om en konkret eiendel eller et bestemt pengebeløp som utgjør en liten del av boets verdi. Arvinger som skal arve en brøkdel av boet, eller som skal arve “resten” av boet, skal alltid innkalles til skiftesamlingen.

I tillegg til arvingene kan retten også innkalle andre berørte parter til skiftesamlingen, for eksempel:

  • Gjenlevende ektefelle eller samboer

  • Kreditorer

  • Bostyrer

  • Testamentsfullbyrder

Varsel om Skiftesamlingen

Innkallingen til skiftesamlingen skal skje med minst 14 dagers varsel. Retten bestemmer selv hvordan varselet skal gis, men det må være på en måte som sikrer at arvingene får tilstrekkelig tid til å forberede seg til møtet. Vanligvis vil varselet bli sendt i rekommandert brev til arvingenes folkeregistrerte adresse.

Skiftesamlingen som Rettsmøte

Skiftesamlingen er et rettsmøte. Det vil si at det gjelder formelle regler for gjennomføringen av møtet. Blant annet skal det føres protokoll fra møtet, og partene har plikt til å møte.

Offentlighetsprinsippet

Skiftesamlingen er ikke offentlig. Det vil si at allmennheten ikke har rett til å være til stede under møtet. Dette er et unntak fra det alminnelige offentlighetsprinsippet i domstolene. Unntaket er begrunnet i hensynet til privatlivets fred. Arveoppgjør er ofte preget av personlige og følsomme spørsmål, og det er derfor ikke ønskelig at utenforstående skal ha tilgang til disse.

Allmennheten har heller ikke rett til innsyn i dokumenter fra skiftesamlingen. Dette følger av tvisteloven kapittel 14 om innsyn i rettsdokumenter.

Retten kan imidlertid bestemme at skiftesamlingen skal være offentlig, eller at allmennheten skal ha innsyn i dokumenter fra møtet. Dette kan for eksempel være aktuelt dersom det er av allmenn interesse å få innsyn i bobehandlingen.

Praktiske Eksempler

Eksempel 1:

Peder Ås dør og etterlater seg en ektefelle, Marte Kirkerud, og to barn fra et tidligere ekteskap. Peder Ås har opprettet et testament der han testamenterer en hytte til sin bror, Lars Ås. Marte Kirkerud ønsker å sitte i uskifte, men barna fra Peders første ekteskap er uenige i dette. De mener at Marte Kirkerud ikke har tilstrekkelig økonomi til å forvalte boet på en forsvarlig måte.

I dette tilfellet kan tingretten innkalle til skiftesamling for å avklare uenigheten mellom arvingene. Tingretten kan også bruke skiftesamlingen til å gi arvingene veiledning om reglene for uskifte og om konsekvensene av å velge uskifte.

Eksempel 2:

Kari Nordmann dør og etterlater seg tre barn. Kari Nordmann har opprettet et testament der hun testamenterer en samling frimerker til sin venn, Ola Hansen. Barna er uenige om hvordan resten av boet skal fordeles.

I dette tilfellet kan tingretten innkalle til skiftesamling for å avklare uenigheten mellom barna. Tingretten kan også bruke skiftesamlingen til å gi barna veiledning om reglene for arveoppgjør og om mulighetene for å komme til enighet om fordelingen av boet.

Avslutning

Arveloven § 140 gir tingretten et nyttig verktøy for å legge til rette for en effektiv og smidig bobehand-ling. Skiftesamlingen er et fleksibelt rettsmøte som kan brukes til å gi veiledning, avklare uenigheter og treffe beslutninger. Bestemmelsen ivaretar også hensynet til privatlivets fred ved at skiftesamlingen ikke er offentlig.

[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]

[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.