Hva gjør du hvis du blir stoppet av politiet? En guide til dine rettigheter og plikter (Fokus: Straffeprosess, rettssikkerhet)

Innholdsfortegnelse

Det er viktig å kjenne sine rettigheter og plikter dersom man blir stoppet av politiet. Denne guiden gir praktisk informasjon om en situasjon mange kan havne i, med fokus på straffeprosess og rettssikkerhet.

1. Forhold deg rolig og samarbeidsvillig:

Det viktigste er å holde seg rolig og vise samarbeidsvilje. Unngå konfronterende oppførsel eller å nekte å samarbeide. Dette kan eskalere situasjonen unødvendig.

2. Oppgi personalia:

Du er pliktig til å oppgi navn, fødselsdato og adresse dersom politiet spør om dette. Du har ikke plikt til å vise legitimasjon, med mindre du er utenlandsk statsborger eller politiet har grunn til å tvile på identiteten din. Det kan likevel være lurt å vise legitimasjon for å unngå misforståelser.

3. Spør om årsaken til at du blir stoppet:

Du har rett til å få vite hvorfor du blir stoppet. Politiet skal gi deg en begrunnelse for kontrollen.

4. Du har rett til å nekte å svare på spørsmål utover personalia:

Du har ikke plikt til å svare på andre spørsmål enn de som gjelder din identitet. Du har rett til å nekte å forklare deg, og det kan være lurt å benytte seg av denne retten inntil du har snakket med en advokat. Alt du sier kan bli brukt mot deg i en eventuell senere straffesak.

5. Du har rett til advokat:

Dersom du blir pågrepet eller siktet for en straffbar handling, har du rett til å la deg bistå av en advokat. Du har også rett til å få oppnevnt en offentlig forsvarer dersom du fyller de økonomiske vilkårene. Benytt deg av denne retten!

6. Du har rett til å få vite dine rettigheter:

Politiet er pliktig til å informere deg om dine rettigheter, for eksempel retten til advokat og retten til å nekte å forklare deg.

7. Ikke rør politiet:

Unngå fysisk kontakt med politiet. Dette kan tolkes som vold mot offentlig tjenestemann, som er en straffbar handling.

8. Skriv ned detaljer om hendelsen:

Etter hendelsen bør du skrive ned alle detaljer du husker, som tidspunkt, sted, navn og eventuelt tjenestenummer på politibetjentene, vitner og hva som ble sagt og gjort. Dette kan være nyttig dersom du senere ønsker å klage på politiets oppførsel.

9. Klage på politiets oppførsel:

Dersom du mener at politiet har opptrådt kritikkverdig, kan du klage til Spesialenheten for politisaker. Du kan også klage til politimesteren i det aktuelle politidistriktet. Klagen bør være skriftlig og inneholde en detaljert beskrivelse av hendelsen.

10. Kvitteringsordningen:

Rettssenteret har en kvitteringsordning der du kan registrere din opplevelse av en politikontroll. Dette kan bidra til å dokumentere omfanget av urettmessige kontroller.

Oppsummering av dine rettigheter:

  • Rett til å vite årsaken til at du blir stoppet.
  • Rett til å oppgi kun personalia (navn, fødselsdato og adresse).
  • Rett til å nekte å svare på andre spørsmål.
  • Rett til advokat ved pågripelse eller siktelse.
  • Rett til å få informasjon om dine rettigheter.
  • Rett til å klage på politiets oppførsel.

Oppsummering av dine plikter:

  • Plikt til å oppgi personalia.
  • Plikt til å rette deg etter politiets lovlige pålegg.

Viktig merknad om rus:

Dersom du er beruset, kan politiet holde deg i arrest inntil du har sovet ut rusen. Dette er for din egen sikkerhet og for å forhindre at du utgjør en fare for deg selv eller andre.

Kontaktinformasjon:

Husk at denne guiden gir generell informasjon. Dersom du er i tvil om dine rettigheter i en konkret situasjon, bør du kontakte en advokat.

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.