Innledning
Arbeidsmiljøloven (aml.) er en sentral lov som regulerer arbeidsforholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker i Norge. Lovens formål er å sikre et trygt og godt arbeidsmiljø, fremme likestilling og gi arbeidstakerne medbestemmelse. Før loven kan anvendes på en konkret situasjon, er det avgjørende å fastslå om forholdet faller innenfor lovens virkeområde. Dette er regulert i aml. kapittel 1, og det er § 1-2 som angir lovens hovedregel. I denne artikkelen skal vi foreta en grundig analyse av § 1-2 med særlig fokus på unntakene fra lovens anvendelse.
§ 1-2. Hva loven omfatter
(1) Loven gjelder for virksomhet som sysselsetter arbeidstaker, med mindre annet er uttrykkelig fastsatt i loven.
(2) Unntatt fra loven er:
a. sjøfart, fangst og fiske, herunder bearbeiding av fangsten ombord i skip, men likevel slik at dykkeoperasjoner og losing er omfattet av loven
b. militær luftfart som omfattes av luftfartsloven.
Departementet kan gi forskrift om unntak fra loven for sivil luftfart og annen statsluftfart enn militær luftfart og om særregler for slik luftfart og om lovens anvendelse for dykkeoperasjoner og om særregler og unntak for slike operasjoner.
(3) Kongen kan gi forskrift om og i hvilken utstrekning bestemmelsene i kapittel 14, 15, 16 og 17 skal gjelde for arbeidstakere som omfattes av lov 16. juni 2017 nr. 67 om statens ansatte mv. (statsansatteloven) eller som er embetsmenn.
(4) Kongen kan gi forskrift om at deler av den offentlige forvaltning, helt eller delvis skal unntas fra loven når virksomheten er av så særegen art at den vanskelig lar seg tilpasse lovens bestemmelser.
Hovedregelen: Virksomhet som sysselsetter arbeidstaker
Første ledd slår fast hovedregelen om at arbeidsmiljøloven gjelder for all virksomhet som sysselsetter arbeidstakere. Med «virksomhet» forstås enhver form for organisert økonomisk aktivitet, både i privat og offentlig sektor. Begrepet «arbeidstaker» defineres i aml. § 1-8 som enhver som utfører arbeid i annens tjeneste.
Unntak fra hovedregelen
Andre ledd i § 1-2 oppstiller en rekke unntak fra hovedregelen om lovens anvendelse.
Sjøfart, fangst og fiske
Bokstav a unntar sjøfart, fangst og fiske fra lovens virkeområde. Dette er tradisjonelle næringer som har egne lover og forskrifter som regulerer arbeidsforholdet, herunder sjømannsloven. Det presiseres imidlertid at dykkeoperasjoner og losing likevel skal omfattes av arbeidsmiljøloven. Disse aktivitetene anses som særlig risikofylte og det er derfor behov for det vern arbeidsmiljøloven gir.
Militær luftfart
Bokstav b unntar militær luftfart som omfattes av luftfartsloven. Dette innebærer at personell i Forsvaret som utfører flytjeneste ikke er omfattet av arbeidsmiljøloven. Bestemmelsen gir imidlertid departementet adgang til å gi forskrift om unntak fra loven for sivil luftfart og annen statsluftfart enn militær luftfart. Departementet kan også gi forskrifter om særregler for slik luftfart.
Statsansatte og embetsmenn
Tredje ledd gir Kongen adgang til å gi forskrifter om arbeidsmiljølovens anvendelse overfor statsansatte og embetsmenn. Dette innebærer at det kan gis forskrifter som bestemmer at enkelte av lovens kapitler, helt eller delvis, skal gjelde for disse arbeidstakergruppene. Bakgrunnen for bestemmelsen er at statens ansatte og embetsmenn har egne lover som regulerer arbeidsforholdet, herunder statsansatteloven.
Offentlig forvaltning
Fjerde ledd gir Kongen adgang til å gi forskrift om at deler av offentlig forvaltning, helt eller delvis, kan unntas fra lovens anvendelse. Vilkåret er at virksomheten er av en slik art at den vanskelig lar seg tilpasse lovens bestemmelser. Bestemmelsen gir hjemmel for å gjøre unntak for virksomhet som for eksempel politiet og forsvaret.
Særregler for dykkeoperasjoner
Andre ledd andre punktum gir departementet hjemmel til å gi forskrifter om arbeidsmiljølovens anvendelse overfor dykkeoperasjoner. Bestemmelsen gir hjemmel for å fastsette både særregler og unntak for slike operasjoner.
Avslutning
Aml. § 1-2 regulerer lovens virkeområde og gir en hovedregel om at loven gjelder for virksomhet som sysselsetter arbeidstaker. Bestemmelsen oppstiller imidlertid en rekke unntak fra denne hovedregelen. I denne artikkelen har vi foretatt en grundig analyse av unntakene. Det er viktig å merke seg at bestemmelsen gir Kongen og departementet vid adgang til å gi forskrifter om lovens anvendelse overfor enkelte sektorer og virksomheter.
Ansvarsfraskrivelse: Informasjonen i denne artikkelen er kun ment som generell veiledning og bør ikke brukes som erstatning for juridisk rådgivning. Feilinformasjon kan forekomme, og det anbefales å kontakte advokat for bistand i konkrete saker.