Feriepenger: en komplett oversikt

Innholdsfortegnelse

Hva er feriepenger?

Feriepenger er en lovpålagt ytelse som sikrer arbeidstakere økonomisk kompensasjon under feriefravær. De beregnes som en prosentandel av feriepengegrunnlaget, som vanligvis er arbeidstakers bruttoinntekt i opptjeningsåret. Feriepenger skal i utgangspunktet utbetales før ferien avvikles, slik at arbeidstakeren har økonomisk trygghet til å nyte ferien.

Lovregulering av feriepenger

Retten til feriepenger er regulert i lov 29. april 1988 nr. 21 om ferie (ferieloven). Loven gjelder for alle arbeidstakere i Norge, uavhengig av stillingstype, arbeidstid eller ansettelsesform. Enkelte særregler gjelder for sjøfolk og fiskere, som har egne ferielover.

Hvem har rett til feriepenger?

Alle arbeidstakere som har et ansettelsesforhold i Norge har rett til feriepenger, jf. ferieloven § 2. Dette inkluderer:

  • Fast ansatte

  • Midlertidig ansatte

  • Deltidsansatte

  • Tilkallingsvikarer

  • Lærlinger

Opptjeningsår og ferieår

Feriepenger opptjenes i opptjeningsåret, som er kalenderåret. Arbeidstakeren har rett til å avvikle ferie og motta feriepenger i det påfølgende ferieåret, som går fra 1. januar til 31. desember.

Eksempel: Feriepenger opptjent i 2024 gir rett til ferie og feriepenger i 2025.

Beregning av feriepenger

Feriepenger beregnes som en prosentandel av feriepengegrunnlaget.

Feriepengegrunnlag

Feriepengegrunnlaget er vanligvis arbeidstakers bruttoinntekt i opptjeningsåret. Dette inkluderer:

  • Lønn

  • Overtidsgodtgjørelse

  • Bonuser

  • Provisjon

  • Andre arbeidsrelaterte ytelser

Feriepengesats

Feriepengesatsen er den prosentandelen av feriepengegrunnlaget som utgjør feriepengene. Den vanligste satsen er 10,2 %, men enkelte tariffavtaler kan ha høyere satser, for eksempel 12 %. Arbeidstakere over 60 år har rett til 12,5 % feriepenger, jf. ferieloven § 5 (2).

Beregningseksempel

La oss si at en arbeidstaker har et feriepengegrunnlag på 500 000 kroner i 2024. Ved en feriepengesats på 10,2 % vil feriepengene for 2025 være:

500 000 kroner * 0,102 = 51 000 kroner

Utbetaling av feriepenger

Tidspunkt for utbetaling

Feriepengene skal i utgangspunktet utbetales før ferien avvikles, jf. ferieloven § 11 (1). Den konkrete fristen for utbetaling av feriepenger avtales mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Dersom det ikke foreligger avtale, skal feriepengene utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien.

Utbetaling under feriefravær

Det kan avtales at feriepengene utbetales i den perioden ferien avvikles. Dette er vanlig for eksempel ved delvis feriefravær, hvor arbeidstakeren arbeider deltid i ferieperioden.

Utbetaling ved fratreden

Ved opphør av arbeidsforholdet skal opptjente feriepenger utbetales sammen med siste lønnsutbetaling, jf. ferieloven § 11 (3).

Feriefritid

Feriepenger er knyttet til retten til feriefritid. Arbeidstakere har rett til 25 virkedagers ferie hvert år, jf. ferieloven § 5 (1). Arbeidstakere over 60 år har rett til 6 virkedagers ekstraferie, jf. ferieloven § 5 (3).

Avvikling av ferie

Tidspunktet for avvikling av ferie avtales mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, jf. ferieloven § 6. Arbeidstakeren har rett til å avvikle tre uker sammenhengende ferie i perioden 1. juni til 30. september.

Forholdet mellom feriepenger og feriefritid

Feriepenger er en økonomisk kompensasjon for feriefritid. Arbeidstakeren har ikke rett til å “selge” feriefritid mot å motta tilsvarende lønn. Unntak gjelder for den 6. ferieuken for arbeidstakere over 60 år, som kan avspaseres eller utbetales etter avtale, jf. ferieloven § 7.

Særlige tilfeller

Sykdom under ferie

Dersom arbeidstakeren blir syk under ferie, kan vedkommende kreve å få tilsvarende antall sykedager som ferie, jf. ferieloven § 9 (1). Det er et vilkår at arbeidstakeren kan dokumentere sykdommen med legeerklæring.

Permittering

Arbeidstakere som er permittert har rett til å avvikle ferie og motta feriepenger i permitteringsperioden.

Virksomhetsoverdragelse

Ved virksomhetsoverdragelse skal arbeidstakerens rett til ferie og feriepenger overføres til den nye arbeidsgiveren, jf. arbeidsmiljøloven § 16-2.

Tvister om feriepenger

Tvister om feriepenger kan bringes inn for domstolene. Arbeidstakeren kan også kontakte Arbeidstilsynet for veiledning.

Oppsummering

Feriepenger er en viktig rettighet for arbeidstakere i Norge. De sikrer økonomisk trygghet under feriefravær og gir arbeidstakeren mulighet til å nyte ferien. Reglene om feriepenger er relativt komplekse, og det kan være lurt å sette seg inn i loven og eventuelle tariffavtaler for å sikre at rettighetene ivaretas.

Ansvarsfraskrivelse:

Informasjonen i denne artikkelen er ment som generell veiledning og kan ikke erstatte juridisk rådgivning. Dersom du har konkrete spørsmål om feriepenger, bør du kontakte en advokat.

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.