Paragrafer Logo

Arveloven § 153: Bomøter ved offentlig skifte

Innholdsfortegnelse

§ 153. Bomøter

Arvingene innkalles til et innledende bomøte, med mindre bostyreren finner at et slikt møte vil ha liten hensikt. En arving som etter testament bare skal motta et bestemt, avgrenset gode av liten verdi, innkalles bare om det anses hensiktsmessig. På møtet skal bostyreren legge frem en oversikt over boets eiendeler og forpliktelser og avklare eventuelle tvister som må løses. Arvingenes syn på fordelingen av boets eiendeler og i hvilken grad eiendelene skal selges, bør så vidt mulig bringes på det rene.

Under den videre skiftebehandlingen kan bostyreren innkalle arvingene til bomøter når det anses hensiktsmessig.

Innledning

Arveloven § 153 regulerer bomøter ved offentlig skifte av dødsbo. Bomøter er møter mellom bostyreren og arvingene, der formålet er å gi informasjon om boet og legge til rette for en smidig skifteprosess. Bestemmelsen gir bostyreren en viss fleksibilitet når det gjelder innkalling til og gjennomføring av bomøter.

Analyse av arveloven § 153

Formål med bomøter

Hovedformålet med bomøter er å sikre en effektiv og konfliktforebyggende skiftebehandling. Gjennom bomøter kan bostyreren:

  • Gi arvingene informasjon om boets eiendeler, gjeld og andre forpliktelser.

  • Avklare eventuelle uklarheter eller misforståelser om arvefordelingen.

  • Legge til rette for dialog og samarbeid mellom arvingene.

  • Identifisere og forsøke å løse eventuelle tvister på et tidlig stadium.

Innledende bomøte

Arveloven § 153 første ledd pålegger bostyreren å innkalle arvingene til et innledende bomøte. Dette møtet skal holdes så snart som mulig etter at bostyreren er oppnevnt. Det er imidlertid et unntak fra denne plikten dersom bostyreren finner at et slikt møte vil ha liten hensikt. Dette kan for eksempel være tilfellet i enkle og oversiktlige bo der arvingene er enige om fordelingen av arven.

Hvem skal innkalles?

Hovedregelen er at alle arvingene skal innkalles til bomøter. Det er imidlertid gjort unntak for arvinger som etter testament bare skal motta et bestemt, avgrenset gode av liten verdi. Slike arvinger skal bare innkalles dersom bostyreren finner det hensiktsmessig. Dette kan for eksempel være tilfellet der det er tvil om verdsettelsen av godet eller om arvingen har andre rettigheter i boet.

Innholdet i bomøtet

Under et bomøte skal bostyreren:

  • Legge frem en oversikt over boets eiendeler og forpliktelser.

  • Avklare eventuelle tvister som må løses.

  • Få oversikt over arvingenes syn på fordelingen av boets eiendeler og i hvilken grad eiendelene skal selges.

Det er viktig å merke seg at bostyreren ikke har kompetanse til å avgjøre tvister mellom arvingene. Dersom det oppstår uenighet som ikke kan løses i minnelighet, må bostyreren be tingretten om å holde skiftesamling for å avgjøre tvisten.

Senere bomøter

Arveloven § 153 annet ledd gir bostyreren adgang til å innkalle arvingene til bomøter også under den videre skiftebehandlingen. Dette kan være aktuelt for eksempel for å gi oppdatert informasjon om boet, for å diskutere nye problemstillinger som har oppstått, eller for å forberede booppgjøret.

Praktiske eksempler

Eksempel 1: Enkelt bo uten tvister

Peder Ås dør og etterlater seg en formue på 1 million kroner. Han har to barn, Marte og Lars. Peder har ikke opprettet testament. Boet er enkelt og oversiktlig, og Marte og Lars er enige om å dele arven likt mellom seg. I et slikt tilfelle vil bostyreren kunne vurdere at det ikke er nødvendig å holde et innledende bomøte.

Eksempel 2: Bo med testament og tvist

Kari Nordmann dør og etterlater seg en formue på 5 millioner kroner. Hun har tre barn, Anne, Bjørn og Cecilie. I sitt testament har Kari bestemt at Anne skal arve familiens hytte, mens resten av arven skal deles likt mellom Bjørn og Cecilie. Anne, Bjørn og Cecilie er uenige om verdsettelsen av hytta. I et slikt tilfelle vil bostyreren innkalle til et innledende bomøte for å gi informasjon om boet og for å forsøke å få til en løsning på tvisten om verdsettelsen av hytta. Dersom partene ikke blir enige, må bostyreren be tingretten om å holde skiftesamling for å avgjøre tvisten.

[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]

[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.