Paragrafer Logo

Arveloven § 38: når mister man retten til uskifte

Innholdsfortegnelse

Arveloven § 38: Bortfall av uskifterett ved nytt ekteskap eller samboerskap

§ 38. Bortfall av retten til uskifte hvis den lengstlevende gifter seg eller blir samboer

Retten til uskifte faller bort hvis den lengstlevende samboeren gifter seg, jf. ekteskapsloven § 8.

En arving kan kreve skifte av uskifteformuen hvis den lengstlevende har hatt samboer i minst to år eller har, har hatt eller venter barn med den nye samboeren.

Uskifterett er en viktig del av norsk arverett som gir gjenlevende samboer eller ektefelle mulighet til å overta avdødes formue uten å måtte skifte med arvingene. Denne retten er imidlertid ikke ubetinget og kan falle bort under visse omstendigheter. Arveloven § 38 regulerer to slike situasjoner: når den lengstlevende samboeren gifter seg på nytt, og når den lengstlevende samboeren etablerer et nytt samboerskap.

Bortfall av uskifterett ved nytt ekteskap

Arveloven § 38 slår fast at uskifteretten faller bort dersom den lengstlevende samboeren gifter seg på nytt. Dette følger av en henvisning til ekteskapsloven § 8, som regulerer opphør av arverettigheter i forbindelse med separasjon og skilsmisse. Bestemmelsen i ekteskapsloven gjelder tilsvarende for samboere som har hatt rett til uskifte.

Bakgrunnen for denne regelen er at uskifteretten er ment å beskytte den gjenlevende samboeren økonomisk og gi vedkommende mulighet til å fortsette å bo i den felles boligen. Når samboeren gifter seg på nytt, antas det at han eller hun ikke lenger har det samme behovet for beskyttelse, siden den nye ektefellen vil ha forsørgelsesplikt.

Bortfall av uskifterett ved nytt samboerskap

Uskifteretten kan også falle bort dersom den lengstlevende samboeren etablerer et nytt samboerskap. I dette tilfellet er det imidlertid ikke snakk om et automatisk bortfall av uskifteretten. Arveloven § 38 gir i stedet arvingene etter den førstavdøde samboeren en rett til å kreve skifte av uskifteformuen.

For at arvingene skal kunne kreve skifte, må det nye samboerskapet ha vart i minst to år, eller den lengstlevende samboeren må ha, ha hatt eller vente barn med den nye samboeren. Disse vilkårene er de samme som for legalarverett for samboere, jf. arveloven § 12.

Arvingenes rett til å kreve skifte

Bestemmelsen i arveloven § 38 gir arvingene en sterk rett til å gripe inn i uskiftet. Det er tilstrekkelig at vilkårene i bestemmelsen er oppfylt, for at arvingene skal kunne kreve skifte. Det er ikke noe krav om at arvingene må sannsynliggjøre at det nye samboerskapet er til skade for deres interesser i boet.

Formål med regelen

Formålet med regelen i arveloven § 38 er å beskytte arvingenes interesser i uskifteboet. Når den lengstlevende samboeren etablerer et nytt samboerskap, kan det oppstå en risiko for at den nye samboeren vil få innflytelse over verdiene i boet. Dette kan for eksempel skje gjennom gaver eller ved at den nye samboeren flytter inn i den felles boligen.

Ved å gi arvingene en rett til å kreve skifte, sikrer loven at de kan forhindre at den nye samboeren får en urimelig fordel av uskifteordningen.

Praktiske eksempler

Eksempel 1:

Peder og Marte har vært samboere i 10 år og har to felles barn. Peder dør, og Marte overtar boet i uskifte. To år senere gifter Marte seg med Lars. Uskifteretten faller da bort, og arvingene (barna) kan kreve at boet skiftes.

Eksempel 2:

Ola og Kari har vært samboere i fem år og har ett felles barn. Ola dør, og Kari overtar boet i uskifte. Ett år senere flytter Kari sammen med Per. Arvingene (barnet) kan ikke kreve skifte på dette tidspunktet. To år senere har Kari og Per vært samboere i to år, og arvingen kan nå kreve skifte.

Eksempel 3:

Anne og Jens har vært samboere i tre år og har ingen felles barn. Anne dør, og Jens overtar boet i uskifte. To år senere flytter Jens sammen med Lise, og de får et barn sammen. Arvingene etter Anne kan nå kreve skifte.

Oppsummering

Arveloven § 38 regulerer bortfall av uskifterett ved nytt ekteskap eller samboerskap. Uskifteretten faller bort automatisk dersom den lengstlevende samboeren gifter seg på nytt. Ved nytt samboerskap har arvingene etter den førstavdøde samboeren en rett til å kreve skifte av uskifteformuen. Formålet med regelen er å beskytte arvingenes interesser i boet og forhindre at den nye samboeren får en urimelig fordel av uskifteordningen.

[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]

[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.