Paragrafer Logo

Arveloven § 83: Hvem har ansvaret for skifte av dødsbo?

Innholdsfortegnelse

Arveloven § 83: Hvem har ansvaret for skifte av dødsbo?

§ 83. Skiftemyndigheten

Tingretten er skiftemyndighet. Kongen kan bestemme at skiftemyndigheten kan legges til en særskilt domstol.

Innledning

Arveloven § 83 fastslår at tingretten er den primære instansen som har ansvaret for skifte av dødsbo i Norge. Dette innebærer at tingretten har en sentral rolle i å sikre en ryddig og lovmessig fordeling av arvelaterens eiendeler og gjeld etter dødsfallet. Paragrafen gir også Kongen myndighet til å delegere skiftemyndigheten til en annen, særskilt domstol dersom det skulle være hensiktsmessig.

Tingrettens rolle som skiftemyndighet

Tingretten har en rekke oppgaver i forbindelse med skifte av dødsbo. Disse oppgavene kan deles inn i følgende kategorier:

1. Dødsfallsbehandling

  • Motta og registrere meldinger om dødsfall.

  • Innhente opplysninger om arvelaterens slektskapsforhold og formuesforhold.

  • Utstede dødsattest.

  • Varsle arvinger og eventuelle testamentsarvinger om dødsfallet.

2. Skiftebehandling

  • Avgjøre om boet skal skiftes privat eller offentlig.

  • Utstede skifteattest ved privat skifte.

  • Oppnevne bostyrer ved offentlig skifte.

  • Føre tilsyn med bostyrerens arbeid.

  • Fastsette booppgjør ved offentlig skifte.

3. Tvisteløsning

  • Avgjøre tvister mellom arvinger om arveoppgjøret.

  • Avgjøre tvister mellom arvinger og kreditorer.

  • Avgjøre tvister om gyldigheten av testamenter.

Kongens myndighet til å delegere skiftemyndigheten

Paragrafen gir Kongen myndighet til å bestemme at skiftemyndigheten kan legges til en særskilt domstol. Denne bestemmelsen er ment å gi fleksibilitet i tilfeller der det kan være mer hensiktsmessig at en annen domstol enn tingretten behandler skiftesaker.

Et eksempel på dette er Oslo byfogdembete, som i dag behandler skiftesaker i Oslo kommune. Dette ble bestemt ved kongelig resolusjon 19. juni 1970 nr. 51, med hjemmel i den daværende skifteloven § 8 syvende ledd (tilsvarende dagens arvelov § 83). Beslutningen om å legge skiftemyndigheten til byfogdembetet ble begrunnet med at byfogdembetet allerede hadde en rekke andre oppgaver knyttet til dødsbo, og at det derfor var naturlig at byfogdembetet også fikk ansvaret for skiftesaker.

Praktiske eksempler

Eksempel 1: Privat skifte

Ola Nordmann dør og etterlater seg ektefelle og to barn. Ektefellene hadde felleseie. Arvingene er enige om å skifte boet privat. De sender melding til tingretten om privat skifte og opplyser om arvingene og boets eiendeler og gjeld. Tingretten utsteder skifteattest til arvingene, som deretter selv gjennomfører skifteoppgjøret.

Eksempel 2: Offentlig skifte

Kari Hansen dør og etterlater seg tre barn. Barna er uenige om fordelingen av arven. Ett av barna krever offentlig skifte. Tingretten åpner offentlig skifte og oppnevner en advokat som bostyrer. Bostyreren klarlegger boets eiendeler og gjeld, selger eiendeler som ikke skal overtas av arvingene, og utarbeider et forslag til booppgjør. Tingretten fastsetter booppgjøret ved kjennelse.

Unntak fra tingrettens skiftemyndighet

Det finnes enkelte unntak fra regelen om at tingretten er skiftemyndighet. Disse unntakene gjelder først og fremst:

  • Saker med tilknytning til utlandet: I saker der arvelateren hadde sitt vanlige bosted i utlandet, vil det være domstolene i bostedslandet som har skiftekompetanse.

  • Stiftelser: I tilfeller der arvelateren har opprettet en stiftelse ved testament, vil det være Stiftelsestilsynet som har ansvaret for å forvalte stiftelsens midler.

Avslutning

Arveloven § 83 er en sentral bestemmelse som fastslår tingrettens rolle som skiftemyndighet i Norge. Bestemmelsen sikrer at det finnes en offentlig instans som har ansvaret for å fordele arven etter en avdød person på en ryddig og lovmessig måte.

[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]

[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.