Arveloven § 88: Delegasjon av oppgaver til saksbehandlere
Denne artikkelen gir en oversikt over arveloven § 88, som omhandler domstollederens mulighet til å delegere oppgaver til saksbehandlere i forbindelse med dødsfalls- og bobehandling. Artikkelen analyserer bestemmelsens formål, anvendelsesområde, tolkning og eventuelle unntak. I tillegg presenteres praktiske eksempler for å illustrere hvordan paragrafen fungerer i praksis.
§ 88.Oppgaver etter loven som kan delegeres til saksbehandlere
Hvis arbeidsforholdene gjør det hensiktsmessig, kan domstollederen delegere følgende oppgaver etter denne loven til en saksbehandler ved domstolen:
a. å utstede formuesfullmakter og bankboksfullmakter, jf. § 92
b. å utstede skifteattester og uskifteattester, jf. §§ 118 og 97
c. å fastsette sikkerheten for skifteomkostningene, jf. § 132
d. å oppnevne bostyrer, jf. § 134 annet ledd. Finner domstollederen det ubetenkelig, og arbeidsforholdene gjør det hensiktsmessig, kan domstollederen også delegere til en saksbehandler å styre skiftesamlinger og å avgjøre andre administrative spørsmål.
Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om delegasjon til saksbehandlere av oppgaver i forbindelse med dødsfalls- og bobehandlingen.
Innledning
Arveloven § 88 gir domstollederen en adgang til å delegere visse oppgaver til saksbehandlere ved domstolen. Bestemmelsen er et ledd i en generell utvikling i retning av å effektivisere og rasjonalisere saksbehandlingen i domstolene. Ved å delegere oppgaver til saksbehandlere kan dommerne frigjøre tid til å konsentrere seg om de mer krevende rettslige spørsmålene.
Analyse av bestemmelsen
Formål
Formålet med arveloven § 88 er å legge til rette for en mer effektiv og rasjonell behandling av dødsbo. Ved å delegere oppgaver til saksbehandlere kan dommerne frigjøre tid til å konsentrere seg om de mer krevende rettslige spørsmålene. Dette vil kunne bidra til å redusere saksbehandlingstiden og dermed også kostnadene forbundet med skiftet.
Anvendelsesområde
Bestemmelsen gjelder for alle oppgaver som tingretten har i forbindelse med dødsfalls- og bobehandling. Dette omfatter både privat skifte og offentlig skifte.
Tolkning
Bestemmelsen gir domstollederen en vid adgang til å delegere oppgaver til saksbehandlere. Det er imidlertid to sentrale vilkår som må være oppfylt for at delegasjon skal kunne skje. For det første må arbeidsforholdene ved domstolen gjøre det hensiktsmessig å delegere. For det andre må domstollederen finne det ubetenkelig å delegere oppgaven.
Vilkåret om at arbeidsforholdene må gjøre det hensiktsmessig å delegere, innebærer at det må foretas en konkret vurdering av arbeidsmengden og kapasiteten ved den enkelte domstol. Er det for eksempel stor pågang av saker, eller er det få dommere tilgjengelig, kan det være hensiktsmessig å delegere oppgaver til saksbehandlere.
Vilkåret om at domstollederen må finne det ubetenkelig å delegere oppgaven, innebærer at det må foretas en vurdering av om saksbehandleren har tilstrekkelig kompetanse til å utføre oppgaven på en forsvarlig måte. Det må også vurderes om oppgaven er av en slik art at den bør utføres av en dommer.
Unntak
Det er i annet ledd i bestemmelsen gitt et unntak fra hovedregelen om at domstollederen må finne det ubetenkelig å delegere oppgaven. Dette unntaket gjelder for oppgaven med å styre skiftesamlinger og å avgjøre andre administrative spørsmål. For disse oppgavene er det tilstrekkelig at domstollederen finner det hensiktsmessig å delegere, og at arbeidsforholdene tilsier det.
Praktiske eksempler
Eksempel 1: Utstedelse av formuesfullmakt
En arving har bedt tingretten om å utstede en formuesfullmakt slik at arvingen kan få innsyn i avdødes bankkonti. Domstollederen finner det hensiktsmessig å delegere oppgaven til en saksbehandler, og saksbehandleren har tilstrekkelig kompetanse til å utføre oppgaven. Saksbehandleren utsteder da formuesfullmakten til arvingen.
Eksempel 2: Oppnevnelse av bostyrer
Det er begjært offentlig skifte i et dødsbo. Dom-stollederen finner det hensiktsmessig å delegere oppgaven med å oppnevne bostyrer til en saksbe-handler, og saksbehandleren har tilstrekkelig kom-petanse til å utføre oppgaven. Saksbehandleren oppnevner da en bostyrer for dødsboet.
Eksempel 3: Styring av skiftesamling
Det er innkalt til skiftesamling i et dødsbo. Domstollederen finner det hensiktsmessig å delegere oppgaven med å styre skiftesamlingen til en saks-behandler, og arbeidsforholdene ved domstolen tilsier det. Saksbehandleren styrer da skiftesamlingen.
[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]
[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]