Arveloven § 129: Tingrettens åpning av offentlig skifte av eget tiltak

Innholdsfortegnelse

§ 129. Tingrettens åpning av offentlig skifte av eget tiltak

Er boet ikke krevd overtatt til privat skifte eller uskifte innen fristen i § 117 første ledd eller § 96 første ledd, skal tingretten av eget tiltak åpne offentlig skifte hvis det er utvilsomt at boets eiendeler, etter at begravelsesomkostningene er dekket, er tilstrekkelige til å dekke skifteomkostningene. Er eiendelene ikke tilstrekkelige til å dekke skifteomkostningene, kan retten likevel åpne offentlig skifte hvis det foreligger særlige grunner til det. I så fall hefter staten for skifteomkostningene opp til 50 ganger rettsgebyret.

Tingretten skal åpne offentlig skifte av eget tiltak også i tilfeller som nevnt i § 94 første ledd fjerde punktum og § 133 annet ledd første og annet punktum. Vilkårene etter første ledd gjelder tilsvarende.

Innledning

Arveloven § 129 omhandler tingrettens adgang til å åpne offentlig skifte av eget tiltak. Bestemmelsen er en del av arvelovens tredje del, som regulerer skifte av dødsbo. Offentlig skifte er en skifteform der tingretten har ansvaret for å fordele arvelaterens eiendeler og gjeld mellom arvingene.

I motsetning til privat skifte, der arvingene selv står for bobehandlingen, er det ved offentlig skifte tingretten som har ansvaret for å sikre en ryddig og lovmessig fordeling av arven.

Hovedregel: Tilstrekkelige midler i boet

Hovedregelen etter arveloven § 129 første ledd er at tingretten skal åpne offentlig skifte av eget tiltak dersom:

  1. Boet ikke er krevd overtatt til privat skifte eller uskifte innen fristen. Fristen for å kreve privat skifte er 60 dager etter dødsfallet, jf. arveloven § 117 første ledd. Fristen for å melde uskifte er også 60 dager etter dødsfallet, jf. arveloven § 96 første ledd.

  2. Det er utvilsomt at boets eiendeler, etter at begravelsesomkostningene er dekket, er tilstrekkelige til å dekke skifteomkostningene. Dette innebærer at det må være klart at det er nok midler i boet til å dekke utgiftene til blant annet bostyrer, eventuell takstmann og rettsgebyr.

Dersom disse to vilkårene er oppfylt, har tingretten plikt til å åpne offentlig skifte av eget tiltak.

Formålet med hovedregelen

Formålet med hovedregelen i § 129 første ledd er å sikre at det blir gjennomført et skifte av boet, selv om ingen av arvingene tar initiativ til dette.

Dersom boet ikke skiftes, kan det oppstå en rekke praktiske problemer. For eksempel kan det være vanskelig å få solgt eiendeler i boet, eller å få dekket arvelaterens gjeld. I tillegg kan det oppstå uenighet mellom arvingene om fordelingen av arven.

Ved å gi tingretten kompetanse til å åpne offentlig skifte av eget tiltak, sikrer man at det blir gjennomført en ryddig og lovmessig fordeling av arven, selv om arvingene ikke er enige om hvordan dette skal skje.

Eksempel

Peder Ås dør og etterlater seg en bankkonto med 200 000 kroner og en bil verdt 100 000 kroner. Peder har ingen gjeld. Begravelsesomkostningene er 50 000 kroner. Peder har to barn, men ingen av dem krever å overta boet til privat skifte eller uskifte innen fristen på 60 dager. Det er klart at boets eiendeler (300 000 kroner) er tilstrekkelige til å dekke både begravelsesomkostningene (50 000 kroner) og skifteomkostningene (for eksempel 30 000 kroner). Tingretten skal da åpne offentlig skifte av eget tiltak.

Unntak: Særlige grunner

Dersom boets eiendeler ikke er tilstrekkelige til å dekke skifteomkostningene, kan retten likevel åpne offentlig skifte av eget tiltak dersom det foreligger «særlige grunner» til det, jf. arveloven § 129 første ledd annet punktum.

Hva er “særlige grunner”?

Begrepet «særlige grunner» er ikke definert i loven, men det følger av forarbeidene til bestemmelsen (Prop. 107 L (2017–2018) side 209) at det skal tolkes strengt.

Slike særlige grunner vil for eksempel kunne foreligge der:

  • Offentlig skiftebehandling kan medvirke til at rettighetene til barn eller andre svake grupper ivaretas.

  • Offentlig skiftebehandling kan hindre at verdier går tapt.

  • Offentlig skiftebehandling er nødvendig for å avvikle næringsvirksomhet.

Statens ansvar for skifteomkostningene

Dersom retten åpner offentlig skifte av eget tiltak på grunnlag av «særlige grunner», hefter staten for skifteomkostningene opp til 50 ganger rettsgebyret, jf. arveloven § 129 første ledd tredje punktum.

Rettsgebyret er i 2023 på 1 227 kroner. Staten hefter dermed for skifteomkostningene opp til 61 350 kroner.

Eksempel

Kari Nordmann dør og etterlater seg en leilighet verdt 2 millioner kroner. Leiligheten er beheftet med gjeld på 1,9 millioner kroner. Kari har ingen andre eiendeler av verdi. Begravelsesomkostningene er 50 000 kroner. Kari har ett barn, men barnet krever ikke å overta boet til privat skifte eller uskifte innen fristen på 60 dager. Det er klart at boets eiendeler (100 000 kroner) ikke er tilstrekkelige til å dekke både begravelsesomkostningene (50 000 kroner) og skifteomkostningene (for eksempel 100 000 kroner). Tingretten kan likevel åpne offentlig skifte av eget tiltak dersom det foreligger «særlige grunner» til det. Slike særlige grunner vil for eksempel kunne foreligge dersom det er en fare for at leiligheten vil forfalle dersom den ikke blir solgt. I så fall vil staten hefte for skifteomkostningene opp til 61 350 kroner.

Andre tilfeller av offentlig skifte av eget tiltak

Arveloven § 129 annet ledd bestemmer at tingretten skal åpne offentlig skifte av eget tiltak også i følgende tilfeller:

  • § 94 første ledd fjerde punktum: Dette gjelder tilfeller der det følger av et testament at det skal opprettes en stiftelse, og en av arvingene bestrider stiftelsens arverett.

  • § 133 annet ledd første og annet punktum: Dette gjelder tilfeller der det er tvil om hvem som er rette arvinger, eller der det ellers er uenighet om vilkårene for å åpne offentlig skifte er oppfylt.

I disse tilfellene gjelder vilkårene i § 129 første ledd tilsvarende. Det vil si at tingretten skal åpne offentlig skifte av eget tiltak hvis det er utvilsomt at boets eiendeler, etter at begravelsesomkostningene er dekket, er tilstrekkelige til å dekke skifteomkostningene. Er eiendelene ikke tilstrekkelige til å dekke skifteomkostningene, kan retten likevel åpne offentlig skifte hvis det foreligger særlige grunner til det. I så fall hefter staten for skifteomkostningene opp til 50 ganger rettsgebyret.

Avslutning

Arveloven § 129 gir tingretten en viktig kompetanse til å sikre at det blir gjennomført et skifte av boet, selv om ingen av arvingene tar initiativ til dette. Bestemmelsen er et viktig virkemiddel for å forhindre at det oppstår praktiske problemer og uenighet i forbindelse med arveoppgjør.

Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at bestemmelsen skal tolkes strengt, og at det bare er i de tilfellene der det er et klart behov for offentlig skiftebehandling, at tingretten skal åpne offentlig skifte av eget tiltak.

 

[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]

[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.