Arveloven § 147: Tvangsfullbyrdelse i boets eiendeler

Innholdsfortegnelse

Arveloven § 147: Tvangsfullbyrdelse i boets eiendeler

§ 147. Tvangsfullbyrdelse i boets eiendeler

Tvangskraftig dom eller annet tvangsgrunnlag mot arvelateren kan tvangsfullbyrdes i boets eiendeler.

I de første seks månedene etter dødsfallet kan tvangsdekning i boets eiendeler etter tvangsfullbyrdelsesloven kapittel 8 til 12 bare skje med samtykke fra tingretten som behandler eller har behandlet boet.

Innledning

Arveloven § 147 regulerer tvangsfullbyrdelse i boets eiendeler etter en persons død. Bestemmelsen slår fast at kreditorer med tvangskraftig dom eller annet tvangsgrunnlag mot arvelateren kan søke dekning i boets eiendeler. Paragrafen inneholder også en særregel som begrenser adgangen til tvangsdekning i de første seks månedene etter dødsfallet.

Analyse av arveloven § 147

Første ledd: Hovedregel om tvangsfullbyrdelse

Første ledd i arveloven § 147 fastslår hovedregelen om at en tvangskraftig dom eller annet tvangsgrunnlag mot arvelateren kan tvangsfullbyrdes i boets eiendeler. Dette innebærer at dersom en kreditor har et krav mot avdøde som er stadfestet ved en tvangskraftig dom, kan kreditoren kreve dekning i boets eiendeler.

Bestemmelsen er en videreføring av skifteloven § 96, og den er i samsvar med prinsippet i tvangsfullbyrdelsesloven § 4-8 annet ledd om at et tvangsgrunnlag mot en person som senere dør, også er tvangsgrunnlag overfor dødsboet.

Med «tvangskraftig dom» menes en dom som kan tvangsfullbyrdes etter reglene i tvangsfullbyrdelsesloven. En dom blir tvangskraftig når ankefristen er utløpt, eller når saken er rettskraftig avgjort av en høyere domstol.

«Annet tvangsgrunnlag» omfatter andre dokumenter som gir hjemmel for tvangsfullbyrdelse etter tvangsfullbyrdelsesloven. Eksempler på dette er en kjennelse om tvangsdekning etter tvisteloven kapittel 13, en utleggsforretning etter tvangsfullbyrdelsesloven kapittel 7, og et forliksrådforlik som er stadfestet av tingretten etter tvisteloven § 6-9.

Bestemmelsen i første ledd innebærer at det ikke er nødvendig for en kreditor å melde kravet i boet for å kunne kreve tvangsfullbyrdelse. Har kreditoren et tvangsgrunnlag, kan han eller hun gå direkte til namsmannen og kreve tvangsdekning i boets eiendeler.

Annet ledd: Begrensning av adgangen til tvangsdekning

Annet ledd i arveloven § 147 setter en begrensning for adgangen til tvangsdekning i de første seks månedene etter dødsfallet. I denne perioden kan tvangsdekning i boets eiendeler etter tvangsfullbyrdelsesloven kapittel 8 til 12 bare skje med samtykke fra tingretten som behandler eller har behandlet boet.

Bestemmelsen viderefører skifteloven § 105 annet ledd. Den er ment å beskytte arvingene og boet mot at kreditorene for raskt tar beslag i boets eiendeler. I denne perioden vil det ofte være uklart hvilke eiendeler som inngår i boet, og hva de er verd. Det kan også være uenighet mellom arvingene om boet skal skiftes privat eller offentlig.

Tvangsfullbyrdelsesloven kapittel 8 til 12 omfatter reglene om utleggspant, arrest, midlertidig forføyning og konkurs. Bestemmelsen innebærer at en kreditor i de første seks månedene etter dødsfallet må henvende seg til tingretten og be om samtykke til å ta utleggspant i boets eiendeler, til å begjære arrest i boets eiendeler, til å begjære midlertidig forføyning over boets eiendeler eller til å begjære boet konkurs.

Det er opp til tingretten å vurdere om det skal gis samtykke. I vurderingen vil det blant annet være relevant å se hen til om det er sannsynlig at boet er solvent, om det er fare for at eiendeler kan bli skadet eller forsvinne, og om det er andre hensyn som tilsier at det bør gis samtykke.

Praktiske eksempler

Eksempel 1

Peder Ås dør og etterlater seg en gjeld på 100 000 kroner til Marte Kirkerud. Marte har en tvangskraftig dom for kravet. Peder etterlater seg en bankkonto med 200 000 kroner i innestående. Marte kan da gå til namsmannen og kreve tvangsdekning i bankinnskuddet.

Eksempel 2

Peder Ås dør og etterlater seg en fritidseiendom. Lars Holm mener at han har kjøpt eiendommen av Peder før Peder døde, men han har ikke fått tinglyst skjøtet. Lars vil ta utleggspant i eiendommen. Fordi det ikke har gått seks måneder siden Peder døde, må Lars henvende seg til tingretten og be om samtykke til å ta utleggspant.

Unntak fra arveloven § 147

Det følger av arveloven § 175 at reglene i avsnitt VI i kapittel 17 om insolvente dødsbo gjelder hvis eiendelene i boet ikke er tilstrekkelige til å oppfylle alle forpliktelsene etter arvelateren, og det ikke er noen av arvingene som har overtatt ansvaret for arvelaterens forpliktelser. I disse tilfellene vil det være dekningsloven som regulerer tvangsfullbyrdelse, jf. dekningsloven §§ 1-6, 2-1, 5-1 og 9-1.

Tolkning av arveloven § 147

Bestemmelsen i arveloven § 147 er relativt klar og entydig. Det er likevel enkelte spørsmål som kan reise seg i praksis.

Et spørsmål er om tingretten kan nekte å gi samtykke til tvangsdekning selv om vilkårene i annet ledd er oppfylt. Departementet har ikke uttalt seg om dette, men det må antakelig legges til grunn at tingretten har en viss skjønnsmessig adgang til å nekte samtykke dersom det foreligger særlige grunner til det.

Et annet spørsmål er om bestemmelsen i annet ledd også gjelder for tvangsdekning etter andre bestemmelser i tvangsfullbyrdelsesloven enn kapittel 8 til 12. Departementet har ikke uttalt seg om dette, men det må antakelig legges til grunn at bestemmelsen bare gjelder for de tvangsformene som er nevnt i bestemmelsen.

[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]

[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.