Arveloven § 47: Tilbakekall og endring av testament

Innholdsfortegnelse

Arveloven § 47: Tilbakekall og endring av testament

Arveloven § 47. Tilbakekall og endring av testament

En testator kan tilbakekalle eller endre testamentet sitt hvis ikke noe annet er bestemt i loven.

Innledning

Arveloven § 47 fastslår testators rett til å tilbakekalle eller endre et testament. Denne retten er et grunnleggende prinsipp i norsk arverett, som sikrer at testamentet til enhver tid reflekterer testators ønsker for fordelingen av eiendelene sine etter døden.

Analyse av Arveloven § 47

Formål:

Hensikten med arveloven § 47 er å sikre testators autonomi og handlefrihet når det gjelder disposisjoner over egne eiendeler etter døden. Testators ønsker og behov kan endre seg over tid, og det er derfor viktig at loven gir mulighet til å tilpasse testamentet til disse endringene.

Anvendelsesområde:

Bestemmelsen gjelder for alle testamenter som er opprettet i samsvar med arvelovens regler. Dette inkluderer både ordinære testamenter og nødtestamenter.

Tolkning:

Bestemmelsen er kortfattet og gir ikke nærmere regler om hvordan tilbakekall eller endring av testament skal skje. Det følger imidlertid av arveloven § 48 at tilbakekall eller endring av testament må skje i testaments form, det vil si at de samme formkravene som gjelder for opprettelse av testament, også gjelder for tilbakekall og endring.

Unntak:

Arveloven § 47 fastslår at testator kan tilbakekalle eller endre testamentet sitt «hvis ikke noe annet er bestemt i loven». Dette innebærer at det finnes unntak fra testators rett til å tilbakekalle eller endre et testament. Slike unntak kan følge av:

  • Arvepakt: Arveloven § 49 gir testator adgang til å binde seg til ikke å opprette, endre eller tilbakekalle et testament ved en arvepakt. En arvepakt er en avtale som begrenser testators testasjonsfrihet og må opprettes i testaments form.

  • Gjensidig testament: Arveloven § 61 regulerer tilbakekall og endring av felles testamenter og gjensidige testamenter. Et gjensidig testament er et testament som to eller flere personer har opprettet til fordel for hverandre. Etter § 61 første ledd er et tilbakekall eller en endring av et gjensidig testament bare gyldig hvis den andre testatoren har fått kunnskap om tilbakekallet eller endringen før arvelaterens død.

  • Uskifte: Arveloven kapittel 5 og 6 gir regler om ektefellers og samboeres rett til å sitte i uskifte. Uskifte innebærer at den lengstlevende ektefellen eller samboeren overtar boet udelt, og at arven etter den førstavdøde først skal fordeles når uskifteboet skiftes. Under uskifte er den lengstlevendes testasjonskompetanse begrenset, jf. arveloven § 22 annet ledd og § 37.

Praktiske eksempler

Eksempel 1: Tilbakekall av testament

Peder Ås har opprettet et testament der han testamenterer hytta si til sin sønn, Lars Holm. Peder ombestemmer seg senere og ønsker at hytta i stedet skal gå til datteren hans, Marte Kirkerud. Peder kan da tilbakekalle det tidligere testamentet og opprette et nytt testament der han testamenterer hytta til Marte.

Eksempel 2: Endring av testament

Kari Nordmann har opprettet et testament der hun testamenterer 100 000 kroner til sin niese, Anne Hansen. Kari ønsker senere å øke beløpet til 200 000 kroner. Kari kan da endre testamentet sitt ved å opprette et tilleggstestament der hun øker beløpet til Anne.

Eksempel 3: Unntak fra retten til tilbakekall

Ola Hansen og Lise Olsen er gift og har opprettet et gjensidig testament der de bestemmer at den lengstlevende skal arve den førstavdøde. De har også bestemt at når den lengstlevende dør, skal arven etter dem fordeles likt mellom Olas søster og Lises bror. Ola dør først. Lise ønsker senere å endre testamentet slik at hele arven skal gå til hennes bror. Lises endring av testamentet er ikke gyldig, jf. arveloven § 61 første ledd, fordi Olas søster ikke har fått kunnskap om endringen før Olas død.

Avslutning

Arveloven § 47 er en viktig bestemmelse som sikrer testators rett til å råde over sine eiendeler etter døden. Bestemmelsen gir testator frihet til å tilpasse testamentet til endrede ønsker og behov. Det er imidlertid viktig å være klar over at det finnes unntak fra denne retten, og at det i noen tilfeller kan være begrensninger for testators adgang til å tilbakekalle eller endre et testament.

[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]

[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.