Arveloven § 48: Tilbakekall og endring av testament

Innholdsfortegnelse

Arveloven § 48: Tilbakekall og endring av testament

§ 48. Formkrav ved tilbakekall eller endring av testament
Testator kan helt eller delvis tilbakekalle testamentet eller endre det ved å følge reglene i §§ 41 til 46. Kravet om stadfestelse i § 41 første ledd annet punktum gjelder likevel ikke når noen som er under 18 år, vil tilbakekalle testamentet.


Hele testamentet kan dessuten tilbakekalles ved at det ødelegges eller overstrykes på en slik måte at det virker sannsynlig at det ikke lenger er ment å gjelde. Hele testamentet må i så fall ødelegges eller overstrykes.
Et tilbakekall eller en endring som ikke oppfyller vilkårene i første eller annet ledd, er ugyldig.

Innledning

Arveloven § 48 regulerer hvordan et testament kan tilbakekalles eller endres. Testasjonsfrihet er et grunnleggende prinsipp i norsk arverett, og § 48 gir testator (den som oppretter testamentet) mulighet til å endre sin siste vilje når som helst, så lenge testator er ved sine fulle fem og oppfyller lovens formkrav.

Tilbakekall og endring i testaments form

Første ledd i § 48 slår fast at et testament kan tilbakekalles eller endres ved å følge de samme formkravene som gjelder for opprettelse av testament, jf. arveloven §§ 41 til 46. Disse formkravene er:

  • Skriftlighet: Testamentet må være skriftlig.

  • Underskrift: Testator må underskrive testamentet.

  • Vitner: To vitner må være til stede samtidig når testator underskriver eller vedkjenner seg underskriften. Vitnene må være over 18 år, habile og ved sine fulle fem.

  • Kunnskap om testament: Vitnene må vite at dokumentet er et testament.

  • Underskrift av vitner: Vitnene må underskrive testamentet mens testator er til stede.

Dersom testator er under 18 år, kreves det i utgangspunktet kongelig stadfestelse av testamentet for at det skal være gyldig, jf. arveloven § 41 første ledd annet punktum. Dette kravet gjelder imidlertid ikke ved tilbakekall av testament. En mindreårig kan dermed tilbakekalle et testament uten kongelig stadfestelse.

Tilbakekall ved ødeleggelse eller overstryking

Annet ledd i § 48 gir en alternativ fremgangsmåte for tilbakekall av testament. Hele testamentet kan tilbakekalles ved at det ødelegges eller overstrykes. Det er imidlertid et vilkår at ødeleggelsen eller overstrykingen må være gjort på en slik måte at det virker sannsynlig at testamentet ikke lenger er ment å gjelde. Hele testamentet må ødelegges eller overstrykes. Det er ikke tilstrekkelig å ødelegge eller overstryke deler av testamentet.

Ugyldig tilbakekall eller endring

Tredje ledd slår fast at et tilbakekall eller en endring av testamentet som ikke oppfyller formkravene i første eller annet ledd, er ugyldig. Dette innebærer at dersom testator ikke følger formkravene for tilbakekall eller endring, vil det opprinnelige testamentet fortsatt være gyldig.

Praktiske eksempler

Eksempel 1: Tilbakekall i testaments form

Peder Ås ønsker å tilbakekalle sitt testament. Han oppretter et nytt testament der han skriver: «Jeg, Peder Ås, tilbakekaller herved mitt tidligere testament datert 1. januar 2020.» Han underskriver det nye testamentet i nærvær av to vitner som oppfyller lovens krav. Det nye testamentet er et gyldig tilbakekall av det tidligere testamentet.

Eksempel 2: Tilbakekall ved ødeleggelse

Kari Nordmann ønsker å tilbakekalle sitt testament. Hun brenner testamentet i peisen mens hennes to naboer er til stede. Ødeleggelsen er et gyldig tilbakekall av testamentet.

Eksempel 3: Ugyldig tilbakekall

Ola Hansen ønsker å endre sitt testament. Han stryker over en bestemmelse i testamentet og skriver inn en ny bestemmelse. Han gjør dette uten vitner til stede. Endringen er ugyldig, og det opprinnelige testamentet vil gjelde.

Tolkning av § 48

Ved tolkning av § 48 er det viktig å merke seg følgende:

  • Hensikten med formkravene: Formålet med formkravene er å sikre at testamentet er et uttrykk for testators reelle vilje, og at det ikke er tvil om testamentets gyldighet.

  • Bevisbyrden: Den som påstår at et testament er tilbakekalt eller endret, har bevisbyrden for dette.

  • Konkret vurdering: Spørsmålet om et tilbakekall eller en endring er gyldig, må vurderes konkret i den enkelte sak.

Unntak fra § 48

Det finnes enkelte unntak fra reglene i § 48. For eksempel kan et testament tilbakekalles eller endres uten å følge formkravene i loven dersom testator befinner seg i en nødsituasjon, jf. arveloven § 46.

Forholdet til andre lovbestemmelser

§ 48 må ses i sammenheng med andre bestemmelser i arveloven, blant annet reglene om:

  • Testasjonsevne: Arveloven § 41

  • Formkrav ved opprettelse av testament: Arveloven § 42

  • Ugyldige testamentariske disposisjoner: Arveloven §§ 44 og 45

  • Arvepakt: Arveloven § 49

  • Felles testament og gjensidig testament: Arveloven §§ 60 til 62

Avslutning

Arveloven § 48 gir testator stor frihet til å tilbakekalle eller endre sitt testament. Det er imidlertid viktig å være klar over formkravene i loven for at tilbakekallet eller endringen skal være gyldig.

[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]

[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.