Arveloven § 80: Formkrav for testamenter i utlandet

Innholdsfortegnelse

Arveloven § 80: Formkrav for testamenter i utlandet

§ 80. Formkrav for testamenter

Selv om et testament ikke oppfyller formkravene i kapittel 7, er det likevel formgyldig hvis det oppfyller formkravene
a. på det stedet der testamentet ble opprettet
b. i en stat der testatoren var statsborger enten ved dødsfallet eller da testamentet ble opprettet
c. på det stedet der testatoren hadde domisil eller sitt vanlige bosted enten ved dødsfallet eller da testamentet ble opprettet, eller
d. på det stedet der en fast eiendom ligger, så langt testamentet gjelder denne eiendommen.

Reglene i første ledd gjelder tilsvarende for tilbakekall eller endring av et testament. Formkravene til tilbakekall er oppfylt også når tilbakekallet oppfyller formkravene i den staten der testamentet var gyldig etter første ledd.

Innledning

Arveloven § 80 omhandler formkrav for testamenter opprettet i utlandet. Bestemmelsen er en del av arvelovens kapittel 11, som regulerer internasjonal arverett.

Hovedregelen i norsk rett er at et testament må oppfylle de formelle kravene i arveloven kapittel 7 for å være gyldig. Dette innebærer blant annet at testamentet skal være skriftlig, underskrevet av testator og bevitnet av to vitner.

I et stadig mer globalisert samfunn, hvor folk flytter på seg og har tilknytning til flere land, kan det imidlertid være praktisk utfordrende å oppfylle de norske formkravene. Arveloven § 80 tar derfor høyde for at et testament som ikke oppfyller de norske formkravene, likevel kan være gyldig dersom det oppfyller formkravene i et annet land som testator har tilknytning til.

Formål med bestemmelsen

Formålet med arveloven § 80 er å sikre at testamenter som er opprettet i utlandet, kan anerkjennes i Norge selv om de ikke oppfyller de norske formkravene. Bestemmelsen skal bidra til å ivareta testators vilje og hindre at testamenter blir kjent ugyldige på grunn av rent formelle mangler.

Analyse av bestemmelsen

Arveloven § 80 fastslår at et testament som ikke oppfyller de norske formkravene, likevel kan være gyldig dersom det oppfyller formkravene i en av følgende stater:

  • a. På det stedet der testamentet ble opprettet: Dette innebærer at et testament som er gyldig opprettet i for eksempel Spania, også vil være gyldig i Norge selv om det ikke oppfyller de norske formkravene.

  • b. I en stat der testator var statsborger enten ved dødsfallet eller da testamentet ble opprettet: Dette innebærer at en norsk statsborger som oppretter et testament i utlandet, kan velge å følge de norske formkravene eller formkravene i den staten testamentet opprettes i.

  • c. På det stedet der testator hadde domisil eller sitt vanlige bosted enten ved dødsfallet eller da testamentet ble opprettet: Dette innebærer at en person som er bosatt i utlandet, kan opprette et gyldig testament etter loven i bostedslandet.

  • d. På det stedet der en fast eiendom ligger, så langt testamentet gjelder denne eiendommen: Dette innebærer at et testament som bare gjelder fast eiendom i utlandet, kan opprettes etter formkravene i den staten eiendommen ligger i.

Tilbakekall og endring av testament

Annet ledd i § 80 fastslår at de samme reglene gjelder for tilbakekall eller endring av et testament. Dette innebærer at et tilbakekall eller en endring av et testament som er opprettet i utlandet, kan være gyldig i Norge selv om det ikke oppfyller de norske formkravene, dersom det oppfyller formkravene i en av de statene som er nevnt i første ledd.

Tolkning av bestemmelsen

Arveloven § 80 skal tolkes i samsvar med formålet om å ivareta testators vilje. Bestemmelsen skal anvendes med en viss romslighet for å unngå at testamenter blir kjent ugyldige på grunn av formelle mangler.

Det er viktig å være oppmerksom på at § 80 bare gjelder formkravene til testamentet. Testamentet må fortsatt oppfylle de materielle kravene i arveloven, for eksempel reglene om pliktdelsarv.

Praktiske eksempler

  • Eksempel 1: En norsk statsborger er bosatt i Spania og oppretter et testament der. Testamentet er gyldig etter spansk lov, men oppfyller ikke de norske formkravene. Arvelateren dør senere i Norge. Testamentet vil likevel være gyldig i Norge etter arveloven § 80 bokstav a.

  • Eksempel 2: En svensk statsborger oppretter et testament i Frankrike. Testamentet er gyldig etter fransk lov, men ikke etter svensk lov. Arvelateren dør senere i Sverige. Testamentet vil likevel være gyldig i Sverige etter arveloven § 80 bokstav b.

  • Eksempel 3: En norsk statsborger eier en fritidseiendom i Italia og oppretter et testament som bare gjelder denne eiendommen. Testamentet er gyldig etter italiensk lov, men ikke etter norsk lov. Arvelateren dør senere i Norge. Testamentet vil likevel være gyldig i Norge etter arveloven § 80 bokstav d.

[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]

[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.