Forbrukerkjøpsloven § 12 regulerer et spesifikt aspekt ved forbrukerkjøp, nemlig kjøp av aksjer og rentebærende fordringer. Paragrafen avklarer hvem som har rett til utbytte og påløpte renter når slike formuesgoder omsettes. I denne artikkelen vil vi grundig analysere bestemmelsens innhold, dens praktiske betydning og dens relasjon til øvrige bestemmelser i forbrukerkjøpsloven.
§ 12. Aksjer. Rentebærende fordringer
Kjøp av en aksje omfatter det utbyttet som ikke var forfalt før kjøpet. Det samme gjelder rett til å tegne nye aksjer når retten ikke kunne nyttes før kjøpet.
Kjøp av en rentebærende fordring omfatter de renter som er påløpt, men ikke forfalt ved den avtalte leveringstiden. Motverdien av slike renter skal betales som tillegg til kjøpesummen når ikke fordringen er solgt som usikker.
Partene kan avtale en annen ordning.
[Se også: absolutt reklamasjonsfrist i forbrukerkjøp]
Aksjer: utbytte og tegningsretter
Første ledd i forbrukerkjøpsloven § 12 fastslår at kjøp av en aksje inkluderer det utbyttet som ikke var forfalt før kjøpet ble inngått. Dette innebærer at dersom et selskap vedtar utbytte, og utbetalingstidspunktet for dette utbyttet er etter at aksjen er solgt, tilfaller utbyttet den nye eieren av aksjen, ikke den tidligere eieren.
Eksempel:
Ola eier aksjer i selskapet AS Solskinnsprodukter. Den 1. mars vedtar selskapet å utbetale utbytte til aksjonærene den 1. mai. Den 15. april selger Ola sine aksjer til Kari. I dette tilfellet vil Kari, som den nye eieren av aksjene, ha rett til å motta utbyttet den 1. mai, selv om utbyttet ble vedtatt før hun kjøpte aksjene.
Bestemmelsen er basert på et prinsipp om at aksjen og retten til utbytte er knyttet sammen. Når en aksje selges, overføres dermed også retten til fremtidig utbytte til den nye eieren.
Første ledd regulerer også retten til å tegne nye aksjer. Dersom en aksjonær har rett til å tegne nye aksjer i et selskap, og denne retten ikke kunne benyttes før aksjen ble solgt, følger retten med aksjen til den nye eieren.
Eksempel:
Selskapet AS Månelys Produkter vedtar en kapitalforhøyelse, og gir sine aksjonærer fortrinnsrett til å tegne nye aksjer i perioden 1. juni til 1. juli. Lars eier aksjer i selskapet, men selger disse til Marte den 15. mai. I dette tilfellet vil Marte, som den nye eieren av aksjene, ha rett til å tegne nye aksjer i perioden 1. juni til 1. juli.
Rentebærende fordringer: påløpte renter
Annet ledd i forbrukerkjøpsloven § 12 regulerer kjøp av rentebærende fordringer. Bestemmelsen fastslår at kjøp av en rentebærende fordring inkluderer de renter som er påløpt, men ikke forfalt ved den avtalte leveringstiden. Dette innebærer at dersom en fordring selges, skal kjøperen betale et tillegg til kjøpesummen som tilsvarer de påløpte, men ikke forfalte rentene.
Eksempel:
Peder har et pengekrav på 100 000 kroner mot Lars, med forfall den 1. august. Renten på fordringen er 5 % per år. Den 1. juni selger Peder fordringen til Gro. I dette tilfellet vil Gro, som den nye eieren av fordringen, ha rett til å motta både hovedstolen på 100 000 kroner og de påløpte rentene fra 1. august til 1. juni. Peder skal dermed betale et tillegg til kjøpesummen som tilsvarer disse rentene.
Bestemmelsen er basert på et prinsipp om at påløpte renter er en del av fordringen. Når en fordring selges, overføres dermed også retten til påløpte renter til den nye eieren.
Annet ledd inneholder imidlertid et unntak fra hovedregelen om at kjøperen skal betale et tillegg for påløpte renter. Unntaket gjelder dersom fordringen er solgt som «usikker». I slike tilfeller skal ikke kjøperen betale et tillegg for påløpte renter.
Eksempel:
Banken har et pengekrav på 500 000 kroner mot et selskap som har gått konkurs. Banken selger fordringen til et inkassobyrå som «usikker». I dette tilfellet vil inkassobyrået ikke ha rett til å kreve et tillegg til kjøpesummen for påløpte renter, selv om det skulle være renter som er påløpt, men ikke forfalt.
Avtalefrihet
Tredje ledd i forbrukerkjøpsloven § 12 fastslår at partene kan avtale en annen ordning enn det som følger av første og annet ledd. Dette innebærer at selgeren og kjøperen fritt kan avtale hvem som skal ha rett til utbytte og påløpte renter.
Eksempel:
Ved salg av aksjer kan selgeren og kjøperen avtale at selgeren skal beholde retten til utbytte som er vedtatt før salget, men som forfaller etter salget. Tilsvarende kan selgeren og kjøperen ved salg av en rentebærende fordring avtale at selgeren skal beholde retten til renter som er påløpt, men ikke forfalt ved leveringstidspunktet.
Forholdet til andre bestemmelser
Forbrukerkjøpsloven § 12 må ses i sammenheng med lovens øvrige bestemmelser. Særlig relevant er reglene om leveringstid i § 6. Bestemmelsen i § 6 fastslår at tingen skal leveres uten unødig opphold og senest innen 30 dager etter kjøpet, hvis ikke noe annet er avtalt.
Oppsummering
Forbrukerkjøpsloven § 12 gir klare regler om hvem som har rett til utbytte og påløpte renter ved kjøp av aksjer og rentebærende fordringer. Bestemmelsen er basert på et prinsipp om at retten til utbytte og renter følger med salgsgjenstanden. Paragrafen inneholder imidlertid også et unntak for tilfeller der fordringen er solgt som «usikker». Videre gir tredje ledd partene adgang til å avtale en annen ordning enn det som følger av loven.